Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Aanslagen op Nederlandse militairen in Irak

11-5-2004 20:30:00

Geachte voorzitter,

Als gevolg van een aanslag op militairen van het Nederlandse detachement is de dood te betreuren van een Nederlandse militair. De regering is geschokt en heeft haar medeleven betuigd met de nabestaanden van het slachtoffer. In deze brief stel ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, op de hoogte van de feiten omtrent twee aanslagen op Nederlandse militairen in Irak op 10 mei jl.

De aanslag op Nederlandse militairen in as Samawah Op 10 mei jl. is een aanslag gepleegd op twee Nederlandse militairen die op dat moment belast waren met de beveiliging van de brug over de Eufraat in as-Samawah. Het Nederlandse detachement houdt al enige weken rekening met een dreiging tegen infrastructuur, zoals deze brug die op een belangrijke doorvoerroute ligt. Als tegenmaatregel is permanente bewaking van de brug ingesteld door Nederlandse militairen samen met functionarissen van het Iraqi Civil Defence Corps.

Rond tien uur in de avond plaatselijke tijd gooiden onbekenden vanaf een motor twee handgranaten naar de twee militairen die op dat moment op de brug stonden. Door de exploderende handgranaten raakten beide militairen gewond. Extra militairen van de ingeroepen snelle reactie eenheid (Quick Reaction Force) hebben de omgeving van het incident veilig gesteld. De gewonden zijn per ambulance vervoerd naar het Mobiel Geneeskundig Operatiekamersysteem (MOGOS) op de Nederlandse basis "Camp Smitty" te as-Samawah. Tegen middernacht plaatselijke tijd is één militair in het MOGOS aan zijn verwondingen overleden. De andere militair is inmiddels uit het MOGOS ontslagen.

De Iraakse politie heeft na de aanslag een tweetal verdachten aangehouden en overgedragen aan het Nederlandse detachement. Op basis van onderzoek door het Nederlandse detachement, waaronder leden van de Koninklijke Marechaussee, en het horen van beide Irakezen zijn beiden op verdenking van betrokkenheid bij anticoalitie activiteiten in het algemeen en bij de aanslag in het bijzonder overgebracht naar de Britse Division Temporary Detainment Facility, detentiefaciliteit, te Shaibah. Het onderzoek wordt voortgezet.

De aanslag op Nederlandse militairen in ar-Rumaythah Eveneens op 10 mei jl. heeft bij ar-Rumaythah een tweede incident plaatsgevonden, waarbij een patrouille belaagd werd met antitankwapens en klein kalibervuur. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. Een gezamenlijke zoekactie met de Iraakse politie naar de daders is tot op heden zonder resultaat gebleven.

Veiligheidsmaatregelen Overeenkomstig de geldende veiligheidsmaatregelen droegen de militairen die betrokken waren bij de aanslagen hun scherfwerende vest en droegen ze de helm niet op het hoofd. De wijze van optreden van het bataljon past bij de veiligheidsanalyse die permanent wordt gemaakt. Daarbij wordt rekening gehouden met mogelijke aanslagen tegen Nederlandse militairen en met de noodzaak van een vertrouwenwekkende wijze van optreden. In de brief van 7 mei jl. bent u geïnformeerd over de veiligheidssituatie in het zuiden van Irak.

In deze brief is gesteld dat de toename van het aantal incidenten in Zuid-Irak, zoals de bomaanslagen in Basra en de mortieraanval op "Camp Smitty", zorgwekkend was. Daarnaast is gesteld dat er aanwijzingen zijn dat de onrust in de aanloop naar de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni aanstaande kan toenemen. Bovengenoemde gebeurtenissen passen in dit beeld. Zoals na ieder voorval wordt ook nu bezien of naar aanleiding van de gebeurtenissen aanvullende maatregelen kunnen worden genomen om de risico´s voor de Nederlandse militairen te beperken.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

2004-05-11 Nederlandse militair gedood in Irak Nieuws