Nederlands Uitgeversverbond

Zoekmp3 mag doorgaan

In de strijd tegen inbreuken op het auteursrecht op internet worden door Stichting BREIN niet alleen successen geboekt. In de zaak die nota bene door een vermeende inbreukmaker werd aangespannen tegen BREIN, moest zij bakzeil halen. Techno Design, de uitbater van de zoekmachine Zoekmp3, had een rechtszaak aangespannen tegen BREIN, omdat het bedrijf het niet eens was met haar dreigementen. De Rechtbank te Haarlem oordeelde op 12 mei jongstleden dat Zoekmp3 mag doorgaan met het aanbieden van de zoekdiensten.

Zoekmp3.nl is een zoekmachine waarmee internetters op het web naar mp3-bestanden kunnen zoeken. De gebruiker typt de naam van een artiest of een nummer in en Zoekmp3.nl levert de adressen waarvandaan dat bestand kan worden gedownload. BREIN is van mening dat Zoekmp3.nl daar onmiddellijk mee moet ophouden. In april 2002 stuurde de auteursrechtenorganisatie al een eerste brief naar Techno Design. In de briefwisseling was de opstelling van BREIN dat door handelen als dat van Techno Design het intellectueel eigendomsrecht dreigt ten onder te gaan op internet en dat het proletarisch winkelen uit de jaren zeventig wordt bevorderd en op internet inmiddels tot norm is verworden. Dit schoot Techno Design in het verkeerde keelgat en de rechtszaak was een feit. Daarin werden de handelwijze en de techniek van Techno Design beoordeeld. Het oordeel van de rechtbank was dat Techno Design niet in strijd handelt met de rechten van de rechthebbenden op de in de mp3-bestanden vervatte muziekstukken. Immers, het aanbieden van verwijzingen naar pagina's met mp3-bestanden is geen openbaarmaking van die mp3-bestanden in de zin van de Auteurswet. De enige relevante handeling die Techno Design volgens de rechter verricht, is dat zij aan gebruikers van Zoekmp3.nl de urls aanwijst en opgeeft waar zich mp3-bestanden bevinden. Gebruikers van de service Zoekmp3.nl worden slechts doorverwezen naar sites waar die bestanden zijn te vinden. Het zijn vervolgens de gebruikers van Zoekmp3.nl die met gebruikmaking van de gevonden link over het mp3-bestand kunnen beschikken voor het afspelen en/of het downloaden. Het handelen van Techno Design is volgens de rechtbank ook niet onrechtmatig, omdat het ter beschikking stellen van faciliteiten en diensten die kunnen leiden tot inbreukmakend en onrechtmatig handelen van derden, op zichzelf nog niet onrechtmatig is. Dit zou anders kunnen zijn ingeval van bijzondere omstandigheden, maar de rechtbank was van oordeel dat de in dat verband aangevoerde omstandigheden daartoe onvoldoende waren.

De casus vertoont enige gelijkenis met de KaZaA-zaak, maar is toch weer anders. In casu is sprake van de aanbieder van een zoekmachine die slechts doorverwijst, in de andere zaak was sprake van de maker en aanbieder van p2p-software, waarmee bestanden konden worden uitgewisseld.