NOS


Duo-commentaar bij eurovisie songfestival 10-02-2004
De NOS stuurt dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis twee commentatoren naar het Eurovisie Songfestival. Naast Willem van Beusekom, die sinds vele jaren het commentaar verzorgt bij het Eurovisie Songfestival, zal Cornald Maas aanschuiven. Gezamenlijk zullen zij zowel het commentaar bij de halve finale op 12 mei als bij de finale op 15 mei verzorgen.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in Istanboel, Turkije. Een Eurovisie Songfestival met zowel een halve finale als een finale is nieuw. Vanwege het groot aantal landen dat wil deelnemen aan het Eurovisie Songfestival is voor deze opzet gekozen. Nederland moet vanwege haar klassering in 2003 dit jaar eerst in de halve finale uitkomen tegen 21 andere landen.

De beste 10 landen gaan door naar de finale, waarvoor zich al 14 landen direct hebben geplaatst. In totaal gaat de strijd op 15 mei dus tussen 24 landen. De vernieuwde opzet van het Eurovisie Songfestival is voor de NOS aanleiding om ook een vernieuwde opzet van het commentaar door te voeren. Duo-commentaar past binnen deze vernieuwing.

Duo-commentaar, waarbij de commentatoren in nauw samenspel met elkaar de deelnemers becommentariƫren, komt de levendigheid van het programma ten goede. De keuze voor Cornald Maas vloeit voort uit zijn deskundigheid over en betrokkenheid bij het Songfestival. Maas is dit jaar voorzitter van de vakjury bij het Nationaal Songfestival.

Als journalist voor de Volkskrant volgt hij daarnaast als vele jaren het Eurovisie Songfestival. Als commentator was Maas al eerder te horen toe hij - samen met Paul de Leeuw - het commentaar verzorgde bij het Eurovisie Songfestival in 2001 voor Radio 3