Universiteit van Amsterdam

Het kosmopolitisme van Kant, Lévi-Strauss en Derrida


Promotie Wijsbegeerte


woensdag 12 mei 10.00 uur

Sybrandt van Keulen bestudeerde het kosmopolitisme van Immanuel Kant (1724-1804) en Claude Lévi-Strauss (1908). Zijn doel was om inzicht te krijgen in de strategieën van een andere kosmopolitiek, waarvoor Jacques Derrida (1930) de toon heeft gezet. In zijn fameuze artikel De idee van een algemene geschiedenis in kosmopolitisch perspectief (1784) ontrolt Kant een leidraad voor het verwezenlijken van de idee van wereldvrede in de verre verte . Lévi-Strauss getuigt in de bundel De blik van veraf (1983) van een tegendraadse visie ten opzichte van Kant. Hij relativeert en deconstrueert de wes­ter­se ratio en het eurocentrische kosmopolitisme, en observeert ande­re denkwijzen en een ander kosmopolitisme van zogenaamd primitieve culturen. Derrida stelt de gevestigde normen ter discussie die verband houden met de kosmopolitische idées reçus van Kant en Lévi-Strauss. In het tegenlicht van de decon­structie kunnen op die manier de contouren worden geschetst van kosmopolitieken van de vriendschap .

S. van Keulen: Kosmopolitieken van Kant, Lévi-Strauss en Derrida. Deconstructies van het filosofische en antropologische kosmopolitisme. Promotor is prof. dr. H. de Vries.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.