Universiteit van Amsterdam

De nauwe relatie tussen tekst en beeld in de Russische kunst


Promotie Russische letterkunde


woensdag 12 mei 14.00 uur

Charlotte Greve richt zich in haar onderzoek op de nauwe relatie tussen tekst en beeld in de vroege (historische) Russische avant-gardistische kunst en poëzie (1912-1920) en in de moderne Russische visuele poëzie (1960 tot heden). Deze relatie blijkt in het bijzonder uit de manier waarop het schrift wordt gezien en ook toegepast wordt als een materieel, fysiek teken. In zowel het werk van de vroege Russiche avant-garde als in de hedendaags visuele poëzie is te zien dat er een complexe relatie bestaat tussen een herhaalbaar teken en de individuele en unieke signatuur van het handschrift. Het belangrijkste verschil tussen deze beide avant-gardes is volgens Greve dat de hedendaagse visuele dichters zich bewust zijn van het fetisjkarakter van het handschrift in tegenstelling tot hun avant-gardistische voorgangers.

Mw. C. Greve: Writing and the Subject . Image-text relations in the early Russian avant-garde and contemporary Russian visual poetry. Promotor is prof. dr. W.G. Weststeijn.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.