Technische Universiteit Delft

Afval
12 mei 2004 |10.30 uur | Aula TU Delft
mw. W. Xing | master of engineering, Wuhan U. China
promotor | Prof.dr.ir. Ch.F. Hendriks (fac CiTG)

Quality improvent of granular secondary building materials by separation and cleansing techniques
Verontreinigingen in grote hoeveelheden (granulair) afval hebben veel invloed op het milieu. Zij veroorzaken negatieve effecten op de gezondheid van de mensen, milieukwaliteit en voor- en nadelen van hergebruik moeten worden afgewogen tegen verlies aan natuurlijke bronnen. De fysische en chemische eigenschappen van steenachtige componenten in dat afval zijn gelijk aan die van primaire ruwe bouwmaterialen zoals zand en natuurlijk grind. Zij hebben daarom (potentieel) goede vooruitzichten voor toepassingen in civieltechnische werken.
Om granulair afval zoals secundaire bouwstoffen zonder verontreiniging van grond, grondwater en oppervlaktewater te hergebruiken, moeten de uitlogingswaarden van anorganische componenten en de samenstelling van organische materialen voldoen aan de standaardwaarden van het Nederlandse Bouwstoffenbesluit. Wat de technische aspecten betreft, dienen de fysische materiaaleigenschappen te voldoen aan de technische eisen van de toekomstige toepassing. Zowel de milieuverontreinigingen als de in technisch opzicht schadelijke stoffen moeten worden verwijderd of worden qua hoeveelheid gereduceerd door gebruikmaking van geschikte scheidingstechnieken met het doel verbetering van de kwaliteit. De belangrijkste doelen van kwaliteitsverbetering zijn: het reduceren van uitlogingswaarden en het verbeteren van het hergebruik van materialen.
De sleutel tot kwaliteitsverbetering is om doelmatige scheidings- en reinigingstechnieken te selecteren. Succesvolle selectie van technieken beoordelen de kwaliteit van materialen waardoor de nuttige (bruikbare) materialen en verontreinigingen van elkaar worden gescheiden. Enig verschil in fysische of chemische eigenschappen van individuele componenten zoals grootte, vorm, dichtheid, magnetisme, oppervlaktewater, elektrische geleidbaarheid en kleur, kan gebruikt worden voor de scheiding van materialen. De normale scheidings- en reinigingstechnieken die worden toegepast om granulair afval te behandelen zijn: classificatietechnieken, scheiding op dichtheid, magnetische scheidingstechnieken, Eddy current scheidingstechnieken en flotatietechnieken. Om effectieve technieken te selecteren is informatie over verontreinigingen en bruikbare componenten in afvalstoffen en over technieken zoals werkingsprincipe, aanvoereisen en functie-eisen nodig. In dit proefschrift wordt een methode beschreven om de kwaliteit van scheidingsbewerking te verbeteren. Criteria voor de selectie van technieken zijn opgesteld.
Drie afvalstromen zijn bestudeerd, namelijk: bouw- en sloopafval, stedelijke afvalverbrandingsresten (bodemas) en baggerspecie. Bij effectieve bewerking (behandeling) worden schone producten verkregen van verontreinigde afvalstoffen. De toegepaste procesbehandeling verandert de concentratie van gewenste en ongewenste componenten zodat aan technische- en milieunormen wordt voldaan. De procesbewerking kan geëvalueerd worden op lange termijn door eco-efficiëntie en op korte termijn door economische kosten en besparingen te analyseren. Parameters om de efficiëntie van de bewerking te evalueren worden in dit proefschrift bediscussieerd.

Voor verder lezen:

* Hergebruik bouwstoffen 2003 samengest. door J.L.M. te Riele...[et al.], 2003

* > Verwertung von aus Bauschutt aufbereitetem Recyclingmaterial in mineralischen Dichtungssystemen von Olaf Düser, 1999


--------------------------------------------------
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176

---------------------------------------------------