Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Wijsbegeerte

27 april 2004

Symposium evolutionary psychology and artificial life

Kunstmatige intelligentie neemt evolutie over

Hoe heeft ons brein zich ontwikkeld tot het complexe systeem waar wij mee uitgerust zijn? Zijn complexe onderliggende structuren nodig om intelligent gedrag te verkrijgen? Het zijn vragen die aan de orde komen op het symposium 'Viva La Evolución, a symposium on evolutionary psychology and artificial life'. Evolutionaire psychologie bestudeert hoe evolutie heeft geleid tot gedrag van mens en dier om te achterhalen hoe bijvoorbeeld creativiteit is ontstaan. Artificial life gebruikt simpele regels als onderliggende structuren om organismen te creëren. De complexiteit van het (collectieve) gedrag van de resulterende organismen kan vervolgens inzicht geven in de structuur van natuurlijk gedrag.

Het symposium vindt plaats op woensdag 12 mei en wordt georganiseerd door USCKI Incognito, de Utrechtse Studentenvereniging voor Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. Tijdens het symposium zal het onderwerp door sprekers uit verschillende vakgebieden worden belicht.

Werknemers

Het brein is een creatieve machine, maar hoe is deze aan zijn diverse en creatieve cognitieve vermogens gekomen? Dr. John Skoyles, schrijver van het boek 'Up from dragons, the evolution of intelligence' trekt een parallel met de organisatie van bedrijven. Werknemers worden door onder meer beloningen en prestatiecontroles gemotiveerd om eerst doelen van het bedrijf te realiseren voordat die van henzelf aan bod komen. De hersenen functioneren volgens Skoyles door ' werknemers' in het neurale netwerk (met hun eigen doelen) via een controlenetwerk ervan te weerhouden alleen die eigen doelen na te streven. Dit controlesysteem zou langzaam door evolutie ontstaan zijn.

Apen

Modellen voor artificial life hebben laten zien dat simpele regels in agenten tot onverwachte en complexe collectieve patronen kunnen leiden. Mw. dr. Charlotte Hemelrijk, verbonden aan de vakgroep voor Theoretische Biologie van de RuG, zal aan de hand van enkele voorbeelden laten zien dat complex gedrag kan ontstaan door simpele assumpties te doen over de cognitieve vermogens en gedragsregels. Hierbij moet worden gedacht aan groepen apen die met enkele simpele gedragsregels zeer realistisch gesimuleerd kunnen worden.

Mw. prof. dr. Paulien Hogeweg, verbonden aan de vakgroep voor Bioinformatica van de UU houdt een lezing met als titel 'How to compute an organism'. Mw. dr. Liane Gabora, van het Psychology Department van de University of California, benadert evolutie vanuit een totaal ander perspectief. Zij richt zich in haar lezing over de evolutie van de menselijke cognitie voornamelijk op concepten.

Scriptieprijs

Aan het eind van de dag zal er een discussie plaatsvinden onder leiding van de dagvoorzitter dr. Hans van de Braak, hoofddocent Evolutionaire Psychologie van de EUR. Daarnaast reikt prof. dr. Albert Visser, verbonden aan vakgroep Logica van de UU, de KION-prijs 2003 uit: de prijs voor de beste scriptie op het terrein van de Kunstmatige Intelligentie van het afgelopen jaar.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

Woensdag 12 mei 2004 om 10.40 uur

F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnelaan 16, De Uithof, Utrecht

Symposium 'Viva La Evolución, a symposium on evolutionary psychology and artificial life'.

Meer informatie:

USCKI Incognito, Janne Willems, (030) 253 7319/4172, symposium@uscki.nl

Een uitgebreid programmaoverzicht is te vinden via: http://symposium.uscki.nl