Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 mei 2004, no. 121

Opnieuw bomruiming in Meerhoven

Opnieuw zijn in de buurt van de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven drie niet ontplofte vliegtuigbommen (blindgangers) uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Ze worden op woensdag 12 mei onschadelijk gemaakt.

Alledrie de bommen zijn Engelse vliegtuigbommen van vijfhonderd pond. Twee van de drie bommen (nummer 27 en 28) zijn voorzien van een chemische vertragingsontsteker. Deze bommen werden in de Tweede Wereldoorlog geacht niet meteen te ontploffen maar enkele tot tientallen uren later, zodat het vliegveld langere tijd onveilig en dus onbruikbaar zou zijn. Om te voorkomen dat ze in die periode konden worden gedemonteerd, waren ze uitgerust met een anti-demonteerinrichting. Tegenwoordig heeft de EOD een methode die het mogelijk maakt ook deze bommen onschadelijk te maken. De derde bom (nummer 29) heeft een direct werkende ontsteker, maar is niet scherpgesteld. Er zit als het ware nog een veiligheidspal op de bom, waardoor hij niet kan afgaan. Deze bom wordt op 12 mei vervoerd naar een springput in de nabije omgeving en daar gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De beide andere bommen (27 en 28) worden een dag later in dezelfde springput vernietigd.

Veilig afgedekt
De explosieven zijn veilig afgedekt met een zes tot zeven meter dikke laag zand. Het gevaar van een spontane ontploffing is minimaal. Toch moeten de bommen op korte termijn onschadelijk worden gemaakt, zodat ter plaatse grondverzetwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd en het onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van nog meer blindgangers kan worden hervat.

In de weken voorafgaand aan de ruiming worden voorbereidende maatregelen getroffen, zoals de aanleg van bronbemaling (om grondwater weg te pompen) en het plaatsen van damwanden rond de bommen.

Geen ontruiming
Rond alledrie de bommen wordt een stellage opgetrokken van met zand en stro gevulde containers. Zij vangen bij een mogelijke ontploffing tijdens het ruimen het merendeel van de scherven op, zodat kan worden volstaan met een bescheiden veiligheidsgebied. Binnen dat veiligheidsgebied staan geen woningen of bedrijfspanden; er hoeft dus niet te worden ontruimd. Wel moet gedurende de ruimingsoperatie een sluipweg tussen Eindhoven en Veldhoven worden afgesloten.

Glasschade niet uitgesloten
Hoewel de EOD jarenlange ervaring heeft met het onschadelijk maken van bommen, kan nooit worden gesproken van een routineklus. Ook kan nooit worden uitgesloten dat een bom tijdens de ruiming ontploft. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan zal de ontploffing ver in de omgeving hoorbaar zijn. Directe schade door bomscherven zal dan niet optreden. Wél is er kans op glasbreuk door de luchtdruk (dus niet door bomscherven). Dat geldt ook voor de gecontroleerde ontploffingen in de springput op 12 en 13 mei. Normaal gesproken zijn dergelijke ontploffingen niet of nauwelijks hoorbaar. Echter, bij zwaarbewolkt weer wordt de druk van de ontploffing door het wolkendek naar de aarde weerkaatst, waardoor de ontploffing hoorbaar en voelbaar kan zijn en glasschade kan ontstaan.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een door de Duitsers gebruikte startbaan lag. De geallieerden hebben deze omgeving meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is dus groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten.

© 2004 Gemeente Eindhoven