ONDERWIJSINSPECTIE

Vraag het de leerling! persuitnodiging

PERSUITNODIGING

Den Haag, 3 mei 2004

Graag nodig ik u uit voor de eindmanifestatie van Vraag het de leerling!. De manifestatie vindt plaats op woensdag 12 mei van 13.00 uur tot 16.30 uur in de aula van de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag en wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman.

Vraag het de leerling! is een project van de Inspectie van het Onderwijs: Leerlingenteams op twaalf voortgezet onderwijsscholen hebben onderzocht wat er beter kan op school. De leerlingen hebben concrete verbetervoorstellen voor de schoolleiding. Praktische verbeteringen zoals het instellen van een klachtencommissie, meer aandacht voor het Leren Leren en meer kleur in het schoolgebouw. En ludieke zoals het instellen van modepolitie voor leraren en het afschaffen van de regel: klef doen mag niet.

De teams ontwikkelden een vragenlijst over vijf themas: de sfeer op school, de leraren, de mate waarin er naar leerlingen wordt geluisterd, de begeleiding en het gebouw, de boeken en de computers. Daarnaast kozen een aantal teams één thema, dat op hun betreffende school belangrijk is. Ook hielden de leerlingen interviews en organiseerden ze paneldiscussies. Ieder leerlingteam heeft op www.vraaghetdeleerling.nl een eigen site met filmpjes, conclusies en aanbevelingen.

Per thema zijn de ideeën van drie scholen genomineerd. Tijdens de eindmanifestatie vraagt Jack Spijkerman de leerlingen en de jury om een toelichting. Het applaus van de zaal wijst uit wat het beste idee is! De schoolleider van de school met het beste idee wordt gevraagd om een eerste reactie.

De nominaties zijn gedaan door de scholen zelf en door een jury van deskundigen: Liesbeth van Welie (hoofdinspecteur vo), Martijn van Dam (Tweede-Kamerlid van de PvdA), Cedric Bousché (Q5), Alwin van der Blom (bestuurslid van het LAKS - leerling), Geert Jan Hahn (leerling 6 vwo) en Tim Korevaar (leerling 4 vwo).

Ik hoop van harte u te mogen verwelkomen op de eindmanifestatie van Vraag het de leerling op 12 mei. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Annelou van Egmond (06-22425903) of Marina van Weele (06-22425264) van het organiserend bureau PauwSandersZeilstra & van Spaendonck (070-3563922). Kijk voor meer informatie ook op www.vraaghetdeleerling.nl.

Ferry J.M. de Rijcke
Inspectie van het Onderwijs


03 mei 04 15:13