Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Tentoonstelling over orgaandonatie in Naturalis

04-05-2004
Op woensdag 12 mei wordt om 14.30 uur in Naturalis te Leiden een tentoonstelling over orgaandonatie geopend. De tentoonstelling is tot en met 23 mei 2004 te bezichtigen voor het publiek. De tentoonstelling word verzorgd door NIGZ-Donorvoorlichting, de organisatie die de publieksvoorlichting verzorgt over orgaandonatie in Nederland.

Aanleiding voor de tentoonstelling is een fietstocht die de heer Piet Paalvast gaat maken. De 70-jarige Piet heeft in 1988 een donorhart ontvangen. Vanaf 10 mei 2004 fietst Piet Paalvast van zijn woonplaats Geldrop naar Basel (Zwitserland) waar hij op dinsdag 1 juni hoopt te arriveren. Hij doet dit om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen en zijn dankbaarheid jegens de donor te tonen. In het kader van deze fietstocht heeft Naturalis expositieruimte beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling over orgaandonatie.

De tentoonstelling
Op een informatieve en interactieve manier zet de tentoonstelling aan tot nadenken over orgaan- en weefseldonatie. De expositie bestaat uit 10 gebogen panelen. De opstelling van de expositie zorgt voor een rustige en besloten sfeer. Op de buitenkant van de panelen staat een aantal veelgestelde vragen. Antwoorden op deze vragen krijgt de bezoeker door de tentoonstelling binnen te gaan. Loopt de bezoeker langs een van de lichtzuilen, dan gaat de telefoon. Aan de telefoon vertelt een patiënt hoe het is om te moeten wachten op een orgaan. Aan de andere telefoonlijnen kan de bezoeker luisteren naar de ervaringen van getransplanteerde patiënten en iemand die net wordt opgeroepen voor een transplantatie. Ook wordt de bezoeker gevraagd na te denken over donatie en hierover een besluit te nemen. Hij kan direct het donorformulier met een informatiebrochure meenemen.

Naturalis
Darwinweg 2
2333 CR Leiden

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl