Gemeente Haarlem


4 mei 2004

118/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Nota Woonwagenbeleid 2004-2008 ter inzage

Vanaf 12 mei 2004 ligt de nota Woonwagenbeleid Haarlem 2004-2008 gedurende 4 weken ter inzage bij het informatiecentrum van de gemeente.
Op 24 februari 2004 heeft het college van B&W de nota over het woonwagenbeleid vastgesteld.
In de nota wordt een overzicht gegeven van de afspraken en uitgangspunten met betrekking tot de vestiging van woonwagens. Dit betreft de stand van zaken van het huidige beleid, maar ook afspraken die gemaakt zullen worden met de corporaties over het beheer van de woonwagencentra. Daarnaast wordt het aantal nieuw aan te leggen standplaatsen tot 2008 vastgesteld.
Haarlem beschikt over tien vaste woonwagenlocaties met in totaal 83 standplaatsen. Daarnaast is er één tijdelijke locatie, waar zeven woonwagens staan.

Een belangrijk onderdeel van de nota is de stand van zaken van het normalisatieproces. Dit proces is in 1991 door het Ministerie van VROM gestart. Het houdt in dat woonwagenbewoners geen aparte positie meer krijgen met eigen wetten en beleidsregels. Het proces is binnen de gemeente Haarlem op alle beleidsterreinen zo ver gevorderd, dat dit de komende jaren wordt afgerond. In 2008 is de uitvoering en verdere beleidsvorming geïntegreerd in de reguliere beleidsnota's. Een deel van de uitvoering van het beleid wordt bij de woningcorporaties neergelegd. Zij worden verantwoordelijk voor beheer en verhuur van de standplaatsen.

De nota is op 1 april 2004 door de commissie Stedelijke Ontwikkeling vrijgegeven voor inspraak.
Inspraakreacties kunnen worden ingediend bij het college van B&W. De nota en de inspraakreacties worden dan met het advies van de commissie Stedelijke Ontwikkeling zonodig nogmaals in het college van B&W behandeld, zodat de nota definitief kan worden vastgesteld door de gemeenteraad.


sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl


---- --