UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS

Jongeren in debat met minister voor ontwikkelingssamenwerking

Hoe betrek je Nederlandse jongeren bij ontwikkelingssamenwerking? Dit onderwerp staat 12 mei centraal in het debat van zes jongeren met minister Van Ardenne in Café Brasserie Dudok in Den Haag. De zes jongeren hebben de afgelopen jaren namens hun school een ontwikkelingsland bezocht in het kader van het
internationaliseringsproject Edukans Going Global.

Draagvlak van jongeren voor ontwikkelingssamenwerking is een belangrijk thema binnen het beleid van minister Van Ardenne. Dit sluit aan bij de visie van ontwikkelingsorganisatie Edukans, organisator van scholenacties als Going Global, waarbij leerlingen in Nederland worden betrokken bij de wereld van leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden.

Onderwijs speelt sleutelrol
In het debat willen Going Global-jongeren minister Van Ardenne laten zien dat het mogelijk is om jongeren actief te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Dat het niet alleen hoeft te blijven bij bewustwording, maar dat het ook mogelijk is om jongeren te activeren. Onderwijs speelt hierin een sleutelrol. De jongeren vinden dat er te weinig aandacht is voor ontwikkelingssamenwerking op school. Zij zien dit als een belangrijke reden voor de relatief lage betrokkenheid van Nederlanders bij dit thema.

Leerlingen in actie
Het internationaliseringsproject Edukans Going Global wordt jaarlijks georganiseerd op middelbare scholen. In 6 jaar hebben 115 leerlingen als verslaggever de landen Ethiopië, Oeganda, Peru en India bezocht. Na de reis vertellen de jongeren op school en in de media over hun ervaringen. Ook voeren ze met hun school actie om geld op te halen voor onderwijsprojecten die ze bezocht hebben. De afgelopen jaren hebben in totaal 172.000 leerlingen zich met hun school via Edukans Going Global actief ingezet voor onderwijs aan kansarme kinderen in ontwikkelingslanden.

Leren van hun rijkdom
Edukans Going Global betekent voor veel jongeren een omslag in hun denken over ontwikkelingssamenwerking en andere culturen. Judith Westeneng, deelnemer Ethiopië 2001: Gastvrijheid, het weinige kunnen waarderen, hoop, kracht en geloof om door te zetten... In armoede rijk, maar helaas te rijk aan armoede. Wij hebben de kans om te delen: zij een stukje armoedeverlichting, wij leren van hun rijkdom.

Blijvend inzetten
Going Global-jongeren willen zich blijvend inzetten voor kansarme leeftijdgenoten: Ontwikkelingssamenwerking niet effectief? Een druppel op een gloeiende plaat? Ik heb gezien en wil laten zien dat ontwikkelingssamenwerking anno 2004 nog steeds hard nodig is, aldus Nienke Akse (deelnemer 2002 India). Zij zullen dit onderstrepen door het aanbieden van (levensgrote) ansichtkaarten met handtekeningen van medestanders aan minister Van Ardenne.