Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Scholieren nemen weddenschap met wethouder serieus Weerman Erwin Kroll controleert The Bet

Amsterdam/Zwolle, 10 mei 2004 --- Op woensdag 12 mei controleert weerman Erwin Kroll de weddenschap tussen de leerlingen van het Thomas A Kempis College in Zwolle en de Zwolse milieuwethouder Van Dooremolen. De wethouder daagde in maart de scholieren uit om in twee maanden tijd de eigen CO2-uitstoot met acht procent verminderen. Dit hebben de scholieren gedaan door thuis en op school energie te besparen.

Leerlingen leiden Erwin Kroll door de school rond en laten hem zien wat ze hebben gedaan tijdens de besparingsperiode. Ook gaat de weerman met de scholieren in gesprek over het belang van energiebesparing. Als de beoordeling goed uitvalt voor de leerlingen, krijgen zij ijs van Ben&Jerry's. Erwin Kroll is de voorzitter van het deskundige scheidsrechterspanel van The Bet, dat steekproefsgewijs de scholen controleert. De andere scheidsrechters zijn wetenschappers uit de energie- en klimaatwereld.

De Bet-deelnemers van het Thomas A Kempis College gaan de goede kant op met hun weddenschap. Ze hebben direct en indirect al veel energie bespaard, door onder andere voorlichting te geven aan tien klassen en aan docenten, folders over energiebesparing uit te delen in het winkelcentrum, te controleren welk papier uit de papierbakken als klad hergebruikt kan worden, de kranen in het scheikundelokaal zuiniger af te stellen en dagelijks te controleren of de ramen niet op een kier staan. Erwin Kroll zal controleren of al deze maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Als de Zwolse scholieren The Bet winnen, krijgen zij van de gemeente een dag zeilen met de wethouder cadeau. Wint de wethouder, dan bereiden de jongeren een biologische lunch voor hem.

Wie: Erwin Kroll
Wat: Controle The Bet Waar: Thomas A Kempis, Gelijkheid 3, Zwolle Wanneer: Woensdag 12 mei, 10.15 uur

'The Bet' is een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-protocol. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! Met 'The Bet' bewijzen zij dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school al makkelijk acht procent CO2 kunt besparen.

Jongeren Milieu Actief is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.
---
Meer informatie:
JMA, Tessel Hofstede 020 5507 436 / 06 41357948, www.thebet.nl


---