Ingezonden persbericht


Persbericht

De AmbulanceHulpVerlening (AHV) Haarlem bestaat 50 jaar

Op 12 mei, de dag van de verpleging, viert de AHV Haarlem haar 50 jarige bestaan. In de afgelopen 50 jaar is er heel wat gebeurd: het aantal personeelsleden nam toe, de scholingseisen voor ambulancemedewerkers veranderden en de dienstverlening transformeerde van ambulancevervoer naar ambulancehulpverlening. Hoogtepunt in de afgelopen periode was de bekendmaking dat de AHV Haarlem in 2001 tot de beste drie ambulancediensten van het land behoorde.

Van ambulancevervoer naar ambulancehulpverlening

De taken van het ambulancepersoneel zijn de laatste jaren sterk veranderd. In plaats van 'inpakken' en 'wegwezen' staat nu het uitgebreid stabiliseren van de vitale functies (ademhaling, bloedsomloop, bewustzijn) van de patiënt voorop. Pas dan wordt de patiënt vervoerd. Opleidingseisen van het ambulancepersoneel zijn hierdoor steeds gespecialiseerder geworden. Ook voor de ambulancechauffeurs gelden strengere opleidingseisen: een rijbewijs BE en een EHBO-diploma volstaan niet meer. De ambulancechauffeur anno 2004 heeft o.a. een twee jarige opleiding achter de rug.

Snelheid essentieel

Vele duizenden keren per jaar rukken de ambulances van de gemeente Haarlem uit om met spoed zieken en gewonden te vervoeren. Snelheid is van levensbelang. Hoe sneller de hulp op gang komt in het eerste uur na een ongeval, hoe beter de overlevings- en genezingskansen van de patiënt zijn. De wettelijke eis is dat een ambulance binnen 15 minuten per plekke moet zijn. De AHV Haarlem voldoet gemiddeld ruimschoots aan deze norm.

Overige hulpverlening

Naast de spoedeisende hulp verzorgt de AHV Haarlem besteld vervoer: het verantwoord vervoeren van niet acuut zieke patiënten van bijvoorbeeld het ene ziekenhuis naar het andere. Ook staan ambulances vaak stand-by bij evenementen zoals Dance Valley. Zij zorgen ook voor couveusetransport van pasgeborenen.

Haarlem, 11 mei 2004