GroenLinks Tweede-Kamerfractie 12 mei 2004 10:54 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil extra reisbudget voor gehandicapte vrijwilligers

(12 mei 2004)

Kamervraag
Gehandicaptenorganisaties kunnen de sterk gestegen reiskosten van hun vrijwilligers niet meer betalen. GroenLinks vindt dat zeer onwenselijk, omdat het de maatschappelijke participatie van gehandicapten belemmert. Daarom moeten deze organisaties extra budget krijgen voor de vergoeding van de reiskosten van hun vrijwilligers.

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister van VWS


1. Is het u bekend dat de beperking van het aantal reiskilometers voor bovenregionaal gehandicaptenvervoer via het instellen van een PKB grote financiële gevolgen heeft voor landelijke organisaties van mensen met een handicap zoals het LSR, de CG-raad, BOSK, VSN, en CSO, omdat zij zich genoodzaakt zien om hun gehandicapte vrijwilligers een veel hoger bedrag aan reisreiskosten te vergoeden doordat de reiskosten van deze vrijwilligers stijgen van gemiddeld ¤ 0,09 (OV-tarief) naar ¤ 1,25 (Valys tarief)?


2. Wat is uw oordeel over het feit dat de belangenorganisaties hebben aangegeven dat ze deze extra kosten van naar schatting tienduizenden euro's niet kunnen en dus ook niet zullen vergoeden, mede vanwege de forse bezuinigingen die reeds hebben plaatsgevonden?


3. Deelt u de mening dat een dergelijke reductie van vrijwilligersactiviteiten voor en door mensen met een handicap haaks staat op het credo 'meedoen' van dit kabinet?


4. Deelt u de mening dat vergoeding van de reiskosten van vrijwilligerswerk door gehandicapten noodzakelijk is, omdat gehandicapten via vrijwilligerswerk een zinvolle bijdrage aan de samenleving leveren?


5. Bent u bereid om landelijke vrijwilligersorganisaties een reiskostenbudget voor vrijwilligers toe te kennen waarmee zij de reiskosten van hun vrijwilligers kunnen vergoeden? Zo ja, per wanneer. Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -