Gemeente Gouda


datum: 12 mei 2004
afdeling: Communicatie
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182 - 588393

Resultaat inspectie VROM geen verrassing voor Gouda

De inspectie van het Ministerie van VROM heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente Gouda. Het onderzoek laat zien dat Gouda goed op weg is met de uitvoering, maar nog enkele punten kunnen worden verbeterd. De bevindingen van de inspectie van VROM hebben het ambtelijk apparaat noch het college verrast. VROM inspecteert iedere vier jaar gemeenten of zij de VROM taken wel goed uitvoeren. De gemeente Gouda krijgt van VROM een voldoende. Op de meeste door VROM genoemde aandachts- en verbeterpunten is door de gemeente reeds actie ondernomen, of gebeurt dit binnenkort.

bouw- en woningtoezicht

VROM beveelt Gouda aan om beleid te formuleren voor de uitvoering van bouw- en ruimtelijke ordeningstaken. Met name moet er aandacht zijn voor periodiek toezicht. Voor het toetsen van bouwplannen gaat de gemeente gebruik maken van de toetsingsmethodiek die momenteel wordt ontwikkeld door de vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland in samenwerking met VROM. Met het vaststellen van deze toetsingsmethodiek is dan impliciet het beleid vastgesteld voor bouwplantoetsing.

rioleringen

De inspectie beveelt de gemeente Gouda aan om haast te maken met het herstel van rioleringen en de aansluiting van ongerioleerde percelen. Het Gemeentelijk Rioleringsplan is op 11 mei door het college vastgesteld. In het Gemeentelijk Rioleringsplan staat het beleid voor de periode 2004 2008 met een vooruitblik tot 2064. Het streven is dat voor 2005 alle panden die dat nog niet hebben, een aansluiting krijgen op het riool. De gemeente gaat het rioolstelsel ook lekdicht maken. De riolen die pas na 2015 worden vervangen, worden gerepareerd. De slechte rioleringen in de oude wijken gaat Gouda gefaseerd vervangen.

bestemmingsplannen

De verouderde bestemmingsplannen zijn voor VROM een belangrijk aandachtspunt. Het voorstel voor een herzieningsprogramma voor actualisatie van alle bestemmingsplannen in Gouda is bijna gereed. Uitgangspunt is naast actualisering ook kwalitatieve verbetering van bestemmingsplannen door uit te gaan van een nieuwe gebiedsindeling, meer uniformering en digitalisering.

milieubeheer

De uitvoering van bedrijfsgerichte milieutaken kan beter, meent VROM. De gemeente Gouda heeft de uitvoering van de wet Milieubeheer ondergebracht bij de Milieudienst Midden-Holland. In 2003 is gestart met een verbetertraject bij de Milieudienst, dat gepaard ging met een forse capaciteitsuitbreiding. Eind 2004 wordt het verbetertraject van de Milieudienst geëvalueerd. Gouda vindt dat de vergunningverlening en handhaving zo snel mogelijk op een kwalitatief en kwantitatief adequaat niveau moeten komen. Voor 2004 en 2005 zal daarbij extra aandacht uitgaan naar verbetering van de vergunningverlening en het wegwerken van achterstanden.


- einde bericht -