Bartiméus


ontwikkelingen in de samenleving

Bartiméus en ontwikkelingen in de samenleving

Ontwikkelingen in de samenleving volgen elkaar razendsnel op. Ontwikkelingen in de zorg, in de gehandicaptenzorg en met betrekking tot mensen met een visuele beperking. Ontwikkelingen die betrekking hebben op Bartiméus, zoals bezuinigingen, veranderende zorg en de toenemende individualisering. Hoe kijkt Bartiméus tegen die ontwikkelingen aan?

Als organisatie die midden in de samenleving staat is Bartiméus van mening dat je de ontwikkelingen niet lijdzaam moet afwachten, maar dat je je stem laat horen. Dat je moet participeren in het maatschappelijk debat. Alleen of in samenwerking met anderen.

Als bijdrage aan het maatschappelijk debat geeft de voorzitter van de Raad van Bestuur Tobias Witteveen zijn gepeperde mening over lopende ontwikkelingen. Begin mei 2004 is Tobias Witteveen gestart met de maandelijkse column op de website van Bartiméus. In de columns geeft hij zijn visie op de ontwikkelingen die spelen in de samenleving. U kunt zijn columns op de website van Bartiméus lezen. Het directe adres van de columns is:
www.bartimeus.nl/tobias
. Hieronder vast een fragment uit zijn column van mei.

Column mei 2004: Verharding
Het lijkt zo logisch, wat staatssecretaris Ross van VWS schrijft. Verstandelijk gehandicapten mogen geen kinderen krijgen, omdat zij de opvoeding bijna altijd aan anderen moeten overlaten. Hulpverleners, die met een kinderwens van een verstandelijk gehandicapte worden geconfronteerd, moeten het belang van het eventuele kind zwaarder laten wegen, en die wens dus ontmoedigen.

Zitten wij eigenlijk te wachten op deze Haagse logica? Hoe om te gaan met de kinderwens van een verstandelijk gehandicapte is een van de talrijke, lastige problemen, waarmee hulpverleners elke dag te maken hebben. Moeten zij zich voortaan in hun afweging, behalve door opvattingen van deskundigen zoals de Gezondheidsraad, ook laten leiden door de mening van de politiek?

Meer informatie?
Wilt u reageren op de stelling van Tobias Witteveen? Dan kunt u uw reactie geven op het Forum (opent in een nieuw venster) van Bartiméus. Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn binnen het Forum. Bent u nog niet aangemeld? Dan kunt u zich aanmelden op het Forum.

Achtergrondinformatie over Bartiméus

Bartiméus biedt onderwijs, zorg en dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn. Bartiméus ondersteunt slechtziende en blinde kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, leren en werken. Dit geldt ook voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking. Bartiméus biedt:

* Dienstverlening dicht bij huis zoals onderzoek, begeleiding, hulpmiddelen, cursussen, advies, informatie en voorlichting.
* (Speciaal) basis en voortgezet onderwijs voor blinde en slechtziende leerlingen. Ook ambulante onderwijskundige begeleiding van blinde en slechtziende leerlingen en hun leraren op reguliere scholen.

* Voor mensen bij wie de visuele beperking gecombineerd is met andere beperkingen biedt Bartiméus onder andere verschillende woonvormen, onderwijs, dagbesteding, begeleid werken en vrijetijdsbesteding. Van kortdurende ondersteuning tot 24-uurszorg.

* Ondersteuning voor professionals die werken met en voor mensen met een (mogelijke) visuele beperking. Dit kan onderzoek, begeleiding of advies zijn.