Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Zwolle, 12 mei 2004

OM rondt onderzoek SWZ-woningcorporatie af

-in totaal 39 verdachten-

Het strafrechtelijk onderzoek naar enkele oud-werknemers van de Zwolse woningcorporatie SWZ is afgerond. Op grond van dit onderzoek worden 39 personen en bedrijven verdacht van fraude. Het gaat hierbij niet alleen om oud-werknemers, maar ook om diverse leveranciers van de SWZ. De fraude bestaat uit omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Vijftien verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Hiernaast hebben 24 verdachten een schikking geaccepteerd. Zij hebben hierbij bedragen betaald tot ¤ 35.000,-.

Het onderzoek is uitgevoerd door de opsporingsdiensten VROM-IOD en FIOD-ECD onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op drie voormalige medewerkers van SWZ. Later bleek dat ook diverse opdrachtnemers van SWZ betrokken waren. Het betreft hier voornamelijk aan de bouw gerelateerde bedrijven als aannemers- en installatiebedrijven die werkten voor SWZ.

Verdenkingen
Bij de fraude gaat het om omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude. De oud-werknemers van SWZ zouden bij het verstrekken van opdrachten aan aannemers opzettelijk giften hebben uitgelokt en aangenomen. Dit betreft geldbedragen, goederen of diensten zoals vakanties en verbouwingen aan de eigen woning. Ook gaat het om het opmaken en voorhanden hebben van valse facturen. De belastingfraude bestaat uit het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte inkomstenbelasting. De vier gedagvaarde oud-werknemers van SWZ worden in totaal verdacht van 125 strafbare feiten en de gedagvaarde opdrachtnemers in totaal van 60 feiten. Het merendeel van de strafbare feiten is gepleegd in de periode 1997-2001.

Doorzoekingen
In het kader van het onderzoek zijn in april 2002 doorzoekingen verricht in vijf woningen (Zwolle, Emmeloord, Dalfsen, Havelte en de gemeente Hoogeveen) en in zes bedrijfspanden (Zwolle, Hoogeveen, Genemuiden en Rijssen). De doorzoekingen zijn gedaan door zo'n honderd opsporingsambtenaren. Hierbij werd een grote hoeveelheid materiaal (bijvoorbeeld administraties) in beslag genomen. Het onderzoek richtte zich toen op drie voormalige medewerkers van SWZ-woningcorporatie in Zwolle. Samenwerking OM, VROM-IOD en FIOD-ECD
Het strafrechtelijk onderzoek is ingesteld op basis van de conclusies van een intern onderzoek van de inlichtingen- en opsporingsdienst van het ministerie van VROM (VROM-IOD). Dit onderzoek richtte zich op mogelijk strafbaar handelen van medewerkers van de SWZ-woningcorporatie. Ook een intern accountantsonderzoek dat toen in opdracht van de toenmalige interim-directie van SWZ is verricht, bracht vermoedens van fraude aan het licht. De officier van justitie, destijds van de Fraude-unit Oost, heeft daarop besloten om in samenwerking met VROM-IOD en de FIOD-ECD een strafrechtelijk onderzoek te starten (*).

Zittingen
De zaak tegen vier oud-werknemers van SWZ komt op 1 juni en 15 juli aanstaande op de meervoudige kamer in Zwolle aan de orde. Op de meervoudige kamer van 8 juni aanstaande staan drie opdrachtnemers terecht. Op de meervoudige kamer van 15 juni moeten zich nog eens acht opdrachtnemers verantwoorden.

/////

(*)

De Fraude-unit Oost is een samenwerkingsverband op het gebied van fraudebestrijding van het Openbaar Ministerie Almelo, Arnhem, Zutphen en Zwolle-Lelystad, gevestigd in Zwolle. De VROM-IOD en de FIOD-ECD zijn bijzondere opsporingsdiensten. De VROM-IOD is onderdeel van de VROM-Inspectie. Deze opsporingsdienst houdt zich bezig met grotere en complexe opsporingsonderzoeken op het gebied van wonen, ruimte en milieu. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst en
Economische controledienst (FIOD-ECD) houdt zich bezig met opsporing en toezicht op het gebied van economische, financiële en fiscale fraude.


Noot voor de redactie (