Gemeente Breda

Persberichten

12-05-2004

Regelgeving woonwagenlocaties aangescherpt

Breda is op veel gebieden bezig het handhavingsbeleid aan te scherpen. Er wordt momenteel er in allerlei sectoren intensief gecontroleerd op onder andere bouwvoorschriften, bestemmingsplannen, brandveiligheid en milieuregels. Het college wil nu ook de regelgeving voor woonwagenlocaties gaan aanscherpen. Op dit moment telt Breda zo'n 140 woonwagens, waarvan vermoedelijk de helft niet voldoet aan de huidige regelgeving. De eerste prioriteit van het college is hierbij de brandveiligheid.

Het college gaat het beleid in twee fasen aanpakken. Bij 13 woonwagenbewoners is al eerder geconstateerd dat ze niet aan de regels voldoen. Zij zijn nu aangeschreven om maatregelen te treffen om de woonwagen brandveilig te maken. In tweede instantie gaat de gemeente de gegevens van alle woonwagens controleren om te zien of ze aan alle voorschriften voldoen wat betreft bijvoorbeeld hoogte, bestemmingsplan en afstand tot elkaar. Dan volgt weer een aanschrijvingsronde. De inzet van het college is dat met extra maatregelen van de bewoners de woonwagens in principe kunnen blijven staan. Vervolgens maakt de gemeente voor de lange termijn een bestemmingsplan dat bebouwing en gebruik regelt van alle woonwagenlocaties.

Brandveiligheid
TNO heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van woonwagens. De conclusies zijn neergelegd in het rapport Brandveiligheid woonwagenterreinen gemeente Breda. De brandveiligheid is de sleutel om de strijdigheid met het bestemmingsplan aan te pakken. Uit het onderzoek van TNO blijkt dat een voldoende brandveilige situatie kan worden bereikt door duidelijke eisen te stellen op het gebied van veiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de brandwerendheid van wanden, ramen en deuren en het plaatsen van rookmelders. Het is dus mogelijk om woonwagens te voorzien van dusdanige brandtechnische voorzieningen, dat hetzelfde effect wordt bereikt als de wettelijke afstand van 5 meter die vereist is tussen de woonwagens. Dit is de afstand waar het bouwbesluit vanuit gaat. Als deze voorzieningen zijn getroffen, dan heeft de gemeente de mogelijkheid om de wagens te legaliseren door het herzien van de huidige bestemmingsplannen en het voeren van artikel 19 lid 1 WRO procedures.
Communicatie
De dertien woonwagenbewoners waar al overtredingen zijn geconstateerd hebben vandaag een aanschrijving ontvangen. Aan hen is inmiddels gevraagd de benodigde gegevens aan te leveren. Vervolgens zal met hen een gesprek plaatsvinden over de te treffen maatregelen. Uitgangspunt hierbij is, dat de betrokken eigenaar zelf de kosten van de voorzieningen zal moeten betalen. Alle overige woonwagenbewoners in Breda krijgen woensdag een Breda Bericht in de bus met informatie over het besluit van het college.
Breda, 11 mei 2004