Socialistische Partij

CDA en PvdA in Senaat dreigen met einde BNN


12-05-2004 * De Eerste-Kamerfracties van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP dreigen een einde te maken aan het voortbestaan van BNN. Deze partijen weigeren in te stemmen met een verlaging van het minimum aantal leden van 300.000 naar 150.000, die staatssecretaris Van der Laan dinsdag voorstelde. Als deze partijen volgende week bij de stemming voet bij stuk houden moet BNN, dat nu zo'n 160.000 leden heeft, stoppen.

Ronald van Raak SP-woordvoerder Ronald van Raak: `Deze Kamermeerderheid heeft gelijk dat de verlaging van de benodigde leden gelegenheidswetgeving is, om BNN in het bestel te houden. Ik ben geen fan van BNN, maar heb zeker ook geen hekel aan deze omroep. Ik vind het in ieder geval jammer als BNN moet verdwijnen. Mijn partij is voor een veelkleurige publieke omroep en elk nieuw initiatief juichen wij van harte toe.'

Binnenkort zullen een aantal nieuwe omroepen toetreden tot het publieke bestel, waaronder De Nieuwe Omroep/ Nutopia. Deze omroepen krijgen met 50.000 leden de status van beginnende omroep. Afzien van een verlaging van het ledental voor een volwaardige omroep heeft ook gevolgen voor deze nieuwelingen. Binnen de nieuwe wet zouden zij binnen vijf jaar 150.000 leden moeten hebben. Als deze wet niet wordt aangenomen blijven dat er 300.000, een aantal dat BNN bij lange na niet heeft gehaald. `Daarmee gooien PvdA en CDA de publieke omroep op slot', aldus Van Raak.