Binnensticht, 10.45 uur

Utrecht 12-05-2004 - Nieuwsberichten district Binnensticht

Illegaal verwijderen asbesthoudend materiaal

WESTBROEK Op dinsdag 11 mei bleek dat enkele mannen op illegale wijze asbesthoudend materiaal aan het verwijderen waren.

Naar aanleiding van de melding van een medewerker van de gemeente De Bilt werd op dinsdag door de politie en de Arbeidsinspectie een onderzoek ingesteld op een terrein aan de Dr. Welfferweg. Ter plaatse bleek dat enkele mannen met behulp van een graafmachine een gebouwtje aan het weghalen waren. In het gebouw bleek echter asbesthoudend materiaal te zijn verwerkt. De mannen hadden voor zichzelf of voor de omgeving geen beschermende maatregelen getroffen om dit materiaal veilig te kunnen verwijderen. Tevens bleek dat voor de verwijdering van dit materiaal geen vereiste sloopvergunning met speciale voorwaarden was afgegeven. De vergunning werd alsnog aangevraagd en direct door de gemeente verstrekt.

Een in asbestverwijdering gespecialiseerd bedrijf kreeg de opdracht direct een asbestsanering uit te voeren. Tevens werd dit bedrijf verzocht meteen units te plaatsen waarin drie mannen, die mogelijk waren besmet met asbest, konden douchen. De kleding van het drietal, twee mannen van 41 en 43 jaar uit Leusden en een 40-jarige man uit Terschuur, werd afgevoerd als gevaarlijk afval.

Tegen de werkgever van de drie mannen, een bedrijf uit Leusden, wordt proces-verbaal opgemaakt. Door de gemeente zal toezicht worden gehouden op een goede sanering van het terrein.