Gemeente Groningen

Groningen sluit 2003 af met positief resultaat van 36,8 miljoen euro

De gemeente Groningen sluit het begrotingsjaar 2003 af met een positief resultaat van 36,8 miljoen euro. Dit staat in de door de accountant goedgekeurde jaarrekening over 2003. Het positief resultaat is een optelsom van het concernresultaat (28,7), de dienstresultaten (13) en de zogenaamde bijzondere resultaten (- 4,9). Een groot deel van dit resultaat was in 2003 al voorzien. Zo is bij de begroting 2004 al 15,9 miljoen euro uit het rekeningresultaat 2003 bestemd voor nieuw beleid. Dit geld gaat onder meer naar de herinrichting van het Stationsplein, onderhoud van de Stadsschouwburg en de Oosterpoort, de bijzondere bijstand en naar toekomstige projecten als het nieuwe openbaar vervoer systeem Kolibri en de bouw van nieuwe VMBO- scholen. Voor een bedrag van 6,3 miljoen euro gaat het om geld dat overblijft omdat in 2003 geplande projecten nog niet zijn afgerond. B&W stellen voor dit geld voor deze projecten te blijven reserveren. Daarnaast stellen B&W voor 3,2 miljoen euro te bestemmen voor het aanvullen van de gemeentelijke reserves. Voor een bedrag van 4,5 miljoen euro gaat het om overige afspraken of geld dat de gemeente nog te vorderen heeft. Uiteindelijk blijft een vrij besteedbaar bedrag over van bijna 7 miljoen euro. Het college stelt de raad voor dit voorlopig opzij te zetten omdat het nog maar de vraag is of 2004 financieel net zo goed zal zijn als 2003. Mocht er aan het eind van het jaar nog geld over zijn, dan kan dit bij de begroting 2005 alsnog ingezet worden voor nieuw beleid. De gemeenteraad bespreekt de gemeenterekening en de bestemmingsvoorstellen in zijn vergadering van woensdag 26 mei a.s.
Verantwoording beleid
Met de gemeenterekening leggen burgemeester en wethouders verantwoording af over de begroting van 2003 en het in dat jaar gevoerde beleid. Opvallende projecten in 2003 waren de start van de herinrichting van het Stationsplein, de ontwikkelingen rond het Europark, het bouwrijp maken van de nieuwe wijk De Linie, het ontwikkelen van een visie voor de oostzijde van de Grote Markt en de start van Energy Valley. In 2003 zijn meer sociale huurwoningen gebouwd dan afgesproken. Er is begonnen met een nieuwe vorm van cultuureducatie op scholen en er zijn belangrijke stappen gezet op weg naar verbetering van het VMBO. Er is veel energie gestoken in de voorbereiding op de invoering van de nieuwe wet Werk en Bijstand, er is 6,1 miljoen euro geïnvesteerd in het in stand houden van ID-Banen en er gingen verschillende nieuwe projecten van start om de gezondheid van Groningers te bevorderen. Het activiteitenaanbod voor Antillianen en Arubanen in Lewenborg werd uitgebreid en het Ganashi-loket werd geopend. Ook investeerde de gemeente in extra stadswachten, cameratoezicht en verbetering van de gemeentelijke dienstverlening. Met onder meer succesvolle edities van Noorderzon en Noorderslag/Eurosonic kende Groningen een succesvol cultureel jaar. Het stadsbestuur presenteerde in 2003 verder een bezuinigingsoperatie met als doel in 2006 structureel 12 miljoen euro op de begroting te bezuinigen.
De gemeenteraad bespreekt de gemeenterekening en de bestemmingsvoorstellen op dinsdag 18 mei in de raadscommissie Financiën en Veiligheid (aanvang 19.00 uur) en op woensdag 26 mei in de vergadering van de gemeenteraad. De raadsvergadering begint die dag al om 15.00 uur.