Gemeente Stede Broec 12-5-2004
Overlast van motorboten
Er blijven klachten binnenkomen over lawaai-overlast van motorbootjes in de sloten in de gemeente. Het gaat vooral om -wat grotere- kinderen die met bootjes met buitenboordmotor door de sloten scheuren en daarbij een enorme herrie produceren.

Ook maken mensen zich bezorgd over beschadiging van beschoeiingen en oevers. In deze tijd van het jaar broeden er watervogels, ook iets om toch een beetje rekening mee te houden.

Een andere klacht gaat over de hevige golfslag die de bootjes veroorzaken waardoor er voor kanovaarders gevaarlijke situaties ontstaan.

We melden nog een keer de wettelijke regels:

* in de bebouwde kom en in de polder mag nooit harder dan 6 km/uur gevaren worden;

* voor een bootje dat maximaal 13 km per uur kan, moet de bestuurder 12 jaar zijn;

* als een bootje 20 km per uur of sneller kan varen (en dat is met een buitenboordmotor al gauw het geval), dan is er een vaarbewijs nodig; voor dat examen moet men 18 jaar zijn;
* als een boot sneller kan dan 20 km, moet hij aan allerlei eisen voldoen, zoals geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop, blusapparatuur en zwemvesten aan boord.

Het betekent dus dat al die vormen van watersport die overlast veroorzaken, gewoon verboden zijn: óf omdat er harder dan 6 km per uur wordt gevaren óf omdat de bestuurder te jong is en dus geen vaarbewijs heeft óf omdat de boot niet aan de uitrustingseisen voldoet. Voor omwonenden die zich eraan ergeren is er dus een simpel advies: bel de politie, want de herriemakers zijn gewoon in overtreding.