AutoRai

12-5-2004

Honda ondersteunt "Adiante-tour" met Civic IMAs

Honda kondigt vandaag aan dat het in totaal vijf volgautos, waaronder drie milieuvriendelijke Civic IMAs met het geavanceerde hybridesysteem IMA, een Stream en een CR-V, beschikbaar zal stellen ter ondersteuning van de Nuna 2, de snelste auto ter wereld op zonne-energie.

De Nuna 2 zal van 29 mei tot 11 juni 2004 een tour door Europa maken, van Griekenland naar Portugal.

De tour is genaamd Adiante, wat vooruit/verbetering betekent in het Portugees, en staat symbool voor de enorme inspanning van jong talent en technische middelen op weg naar een duurzame toekomst. De Honda Motor Corporation ondersteunt deze tour omdat het de uitdaging wil aangaan om te komen tot wereldwijd behoud van het milieu. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in de producten van Honda, maar ook in de wijze waarop deze producten worden vervaardigd. Het IMA-systeem is hiervan een goed voorbeeld. Adiante is een initiatief van studenten, jonge mensen die willen laten zien op welke wijze zij innovatieve, duurzame technologie kunnen toepassen. Door 6.500 km dwars door Europa af te leggen zonder enige vorm van brandstof, maken zij niet alleen de weg vrij voor duurzame autos voor dagelijks gebruik, maar tonen zij ook aan dat de jeugd in staat is grote uitdagingen aan te gaan, met als uitgangspunt een aantal belangrijke basiswaarden zoals inzet en ambitie. Op deze manier draagt Honda een steentje bij om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Behalve de tour van de Nuna 2 organiseert het team bovendien voor alle kinderen in Europa een tekenwedstrijd met als thema Nuna 2 en duurzame energie. De tekeningen zullen in alle bezochte landen worden verzameld, zodat het team uiteindelijk een grote collage kan laten zien waarin de toekomstvisie van de kinderen in heel Europa tot uitdrukking komt. En omdat onze kinderen van vandaag de leiders van morgen zijn, zal dit de voorbode zijn van een schone toekomst.

Op 11 mei heeft de Nuna 2 onder het toeziend oog van de Minister van VROM en honderden kinderen op het Binnenhof in Den Haag een officiële Nederlandse kentekenplaat gekregen. Hiermee is tevens het officiële startschot voor de Adiante-tour gegeven, waarna de Nuna 2 op 29 mei vanuit Athene zal starten.

De zonneauto zal 6500 km afleggen zonder een druppel brandstof te verbruiken. De hybridetechnologie van Honda in de Honda Civic IMA zit er precies tussenin: een ideale oplossing tussen geen brandstofverbruik en het brandstofverbruik van normale autos.

IMA staat voor Integrated Motor Assist. In de Honda Civic IMA wordt het gepatenteerde VTEC-systeem van Honda op een heel speciale manier toegepast: bij vaart verminderen en een laag toerental schakelt het systeem de in- en uitlaatkleppen van maximaal drie van de vier cilinders uit. Hierdoor kunnen de zuigers vrij bewegen. Op die manier zal de elektromotor in plaats van de benzinemotor de remwerking verzorgen. In deze situatie werkt de elektromotor als een soort dynamo en slaat de vrijgekomen energie op in een accupakket. Tijdens accelereren krijgt de benzinemotor assistentie van de elektromotor dankzij de energie die in het accupakket is opgeslagen. Deze elektromotor is slechts 65 mm dik en bevindt zich tussen de benzinemotor en de versnellingsbak. Het resultaat is een gemiddeld benzineverbruik van 4,9 liter per 100 km (1:20,4). Dit is één stap van Honda in de richting van een duurzame toekomst.

De Adiante-tour gaat van Griekenland naar Portugal, van de Olympische Spelen naar UEFA Euro 2004. Nog nooit eerder legde een auto 6.500 km af op uitsluitend zonne-energie. Binnen twee weken zal Nuna 2 vijftien landen doorkruisen en zestien steden aandoen. Tijdens deze tussenstops zal de zonneauto worden verwelkomd door plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders en zal het team aan kinderen een demonstratie over zonne-energie geven. Activiteiten en data zijn te vinden op www.nuna2.com of onder ADIANTE op www.honda.nl. Het Nuon Solar Team bestaat uit een gevarieerde groep van twaalf Nederlandse studenten die de Nuna 2 vorig jaar hebben gebouwd.

De Adiante-tour wordt georganiseerd in samenwerking met een Europees netwerk van meer dan 300 personen. In dit netwerk zijn diverse partijen vertegenwoordigd: ambassades, universiteiten, regeringsinstanties en een groot aantal andere enthousiaste mensen. Dit netwerk is het perfecte voorbeeld van de manier waarop een duurzame toekomst op internationale schaal kan worden bereikt.