Ingezonden persbericht


Nederlandse bedrijven doen drie keer zolang over publicatie jaarcijfers als in VS

Amerika de Champions League, Nederland de Hoofdklasse amateurs?

Amsterdam, 12 mei 2004 - Beursgenoteerde ondernemingen zijn over het jaar 2003/2004 beduidend sneller met hun jaarcijfers naar buiten gekomen. Ondanks de sterke toename van accountantscontrole, nieuwe wetgeving en accountingregels en de druk van institutionele beleggers en analisten. Deze internationale trend komt naar voren uit het Fast Close onderzoek van IBM Business Consulting Services. Een wereldwijde ranglijst van jaarcijferpublicaties van 150 bedrijven die aangeeft hoe snel de bedrijven hun jaarcijfers rapporteren. De helft van de onderzochte bedrijven (op basis van aantal dagen tussen jaareinde en publicatie jaarcijfers) reduceerde de tijd waarin ze hun jaarverslag publiceerden met een gemiddelde van 4 dagen. Toch doen Nederlandse bedrijven nog steeds drie keer zolang over het publiceren van hun jaarcijfers als bedrijven in de VS.

Wereldwijde top 4

- Alcoa, 7 dagen;

- Cisco Systems, 9 dagen;

- Dell Computers, 12 dagen;

- Genentech, 13 dagen.

Nederlandse top 4

- ASML, 14 dagen;

- AKZO Nobel, 33 dagen;

- ABN AMRO, 34 dagen;

- Koninklijke Olie, 35 dagen.

De wereldwijde ranglijst van jaarcijferpublicaties over het rapportagejaar 2003/2004 geeft aan hoe snel bedrijven hun jaarcijfers rapporteren. Slechts één niet-Amerikaans bedrijf, Samsung Electronics uit Zuid-Korea, weet zich in de wereldwijde top-20 te nestelen. De snelheid waarmee bedrijven hun resultaten publiceren naar de buitenwereld is de meest publiekelijke benchmark die weergeeft hoe efficiënt en effectief hun financiële functie is.

In Nederland zijn - ABN Amro, Akzo Nobel en Koninklijke KPN fundamenteel sneller met het publiceren van hun jaarcijfers dan het jaar ervoor. In absolute zin heeft de top 10 van de AEX snelst rapporterende bedrijven, afgezien van de nummer 1 (ASML), zo'n 30 tot 50 dagen nodig om de jaarcijfers te publiceren. Dit staat in schril contrast met het aantal dagen dat de top 20 van de wereldwijde snelst rapporterende bedrijven nodig heeft om te publiceren. Met een gemiddelde van 15 dagen zijn ze gemiddeld drie keer sneller dan bedrijven in Nederland. Analisten vragen zich dan terecht af, als bedrijven in de VS dit kunnen, waarom kunnen bedrijven in andere delen van de wereld dit dan ook niet?

Ondanks de trend van eerder publiceren van de jaarcijfers zijn er ook bedrijven die meer tijd nodig hebben dan vorig jaar voor het publiceren van de jaarcijfers. Aegon, Gucci en IHC Caland hadden 3 tot 7 dagen meer nodig om hun jaarcijfers te publiceren dan vorig jaar.

Het is echter niet alleen de externe druk om snel te rapporteren dat toeneemt; ook de interne druk is stijgende. In elke industrie, waarin kostenreductie en globalisering een belangrijke rol spelen, hebben managers de behoefte om sneller dan voorheen te weten wat er gebeurt. Vooral een vroegtijdig inzicht in de omzet en de marges zijn voor veel bedrijven zogehete 'key success factors'.

Een bedrijf dat de resultaten slechts enkele weken na de jaarafsluiting kan publiceren is hoogstwaarschijnlijk een bedrijf dat goed georganiseerd is en financieel in goede gezondheid verkeert. En een bedrijf dat financieel gezond is, is in het huidige economische klimaat een aantrekkelijke partij voor investeerders.

Over IBM Business Consulting Services
Met consultants en andere professionals in meer dan 160 landen is IBM Business Consulting Services de grootste aanbieder van consultancydiensten ter wereld. IBM Business Consulting Services biedt haar cliënten specialistische kennis van bedrijfsprocessen en bedrijfstakken, grondig inzicht in technologische oplossingen voor branchespecifieke uitdagingen, en het vermogen om die oplossingen zodanig te ontwerpen, te bouwen en in praktijk te brengen dat zij de winstgevendheid vergroten. Meer informatie vindt u op http://www.ibm.com/bcs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IBM - Tineke Mertens
Tel. 06 - 200 150 92
tineke.mertens@nl.ibm.com