Gemeente Amsterdam

Zorglijn Amsterdam: gratis telefonische hulpdienst ouderenzorg 11 mei 2004 - Zorglijn Amsterdam
Op 12 mei 2004 gaat Zorglijn Amsterdam van start. Zorglijn Amsterdam is een nieuwe telefonische hulpdienst voor praktische oplossingen, advies en informatie over de Amsterdamse ouderenzorg. Het gratis telefoonnummer 0800 - 449 449 4 is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Deze - voor Amsterdamse begrippen - unieke dienstverlening wordt georganiseerd door de ouderenzorgorganisaties Antaris en Fontis.

De telefonische hulpdienst Zorglijn Amsterdam gaat op 12 mei 2004 om 08.00 uur van start. Zorglijn Amsterdam biedt praktische oplossingen, advies en informatie over ouderenzorg. Het gratis telefoonnummer 0800
- 449 449 4 van Zorglijn Amsterdam is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Niet alleen 55-plussers, hun familieleden of naasten kunnen voor oplossingen Zorglijn Amsterdam bellen. Ook professionals in de gezondheidszorg (huisartsen, maatschappelijk werkers, specialisten) met hulpvragen over de ouderenzorg zijn welkom.

De dienstverlening van Zorglijn Amsterdam is zeer veelzijdig. De Zorgadviseurs regelen thuiszorg voor 55-plussers of een opname in een verzorgings- of verpleeghuis. De adviseurs kunnen bijvoorbeeld een indicatie (het zogenaamde toegangsbewijs voor de ouderenzorg) aanvragen bij de officiële instantie of een rondleiding in een verzorgingshuis regelen. Zorglijn Amsterdam geeft voorlichting over het persoonsgebonden budget van ouderen en bemiddelt diverse faciliteiten voor ouderen, zoals dagverzorging, maaltijden en vrije tijdsbesteding. Bovendien weten de Zorgadviseurs precies welke mogelijkheden de verzorginghuizen hebben; hoe het financieel geregeld is, of er een internetcafé is en of er een wachtlijst bestaat.

Heldere antwoorden

Zorglijn Amsterdam is opgericht omdat de ouderenzorg sterk in ontwikkeling is. Niet alleen ondergaat de zorgtoewijzing in de ouderenzorg ingrijpende veranderingen, ook werd op 1 mei 2004 het zogenaamde klanthouderschap in Amsterdam ingevoerd. Dit betekent dat het regelen van de zorg niet langer via het stedelijk zorgtoewijzingsbureau van het zorgkantoor loopt. Organisaties in de ouderenzorg zijn nu zelf verantwoordelijk voor elke klant die zich bij hen aanmeldt. De 155.000 ouderen in Amsterdam en Diemen kunnen vanaf 1 mei 2004 uit meerdere zorgaanbieders kiezen. Daardoor ontstaat een toenemende behoefte aan professionele informatie en ondersteuning. Ouderen en hun familieleden willen heldere antwoorden, deskundige adviezen en praktische oplossingen. Het liefst snel, en bij voorkeur gegeven door één organisatie die overal een antwoord op weet.

Professionele Zorgadviseurs

Zorglijn Amsterdam is een initiatief van twee ouderenzorgorganisaties, te weten Antaris en Fontis. Beide zijn gespecialiseerd in zorg- en dienstverlening aan 55-plussers. Het werkgebied van Zorglijn Amsterdam bestrijkt heel Amsterdam en Diemen. Er werken bij Zorglijn Amsterdam uitsluitend professionele Zorgadviseurs met jarenlange ervaring in de ouderenzorg. Voor vragen over ouderenzorg in Amsterdam kunt u terecht bij Zorglijn Amsterdam, telefoon 0800 - 449 449 4 (gratis) of www.zorglijnamsterdam.nl.

© Gemeente Amsterdam