Openbaar Ministerie

12 mei 2004

Aanzienlijke stijging aantal rechtszaken in 2003

Het beroep op de rechter blijft toenemen. De rechtspraak kreeg in 2003 opnieuw te maken met een aanzienlijke stijging van het aantal zaken. Belangrijke oorzaken zijn de economische recessie en het veiligheidsbeleid van het kabinet.

Het zaaksaanbod steeg vorig jaar van circa 1,4 naar circa 1,6 miljoen, een stijging van 11 procent. In 2002 nam de instroom van zaken overigens ook al flink toe, met 9 procent. De stijging deed zich voor in bijna alle sectoren van de rechtspraak:
kantonzaken 19%
civiele zaken 10%
strafzaken 8%
bestuurszaken 6% (m.u.v. belasting- en vreemdelingenzaken)

Een van de oorzaken voor deze toename lijkt de economische stagnatie. Zo steeg het aantal incassozaken met 27 procent en het aantal ontslagzaken met 15 procent. Het aantal door de rechter uitgesproken faillissementen en surseances steeg met ruim een kwart tot bijna 10.000. De stijging is ook terug te voeren op het kabinetsbeleid. Ten gevolge van de aanscherping van het opsporings- en vervolgingsbeleid nam het aantal strafzaken, met name op het gebied van de openbare orde en het verkeer, in het afgelopen jaar toe. Het restrictieve vreemdelingenbeleid leidde tot een teruggang in het aantal nieuwe vreemdelingenzaken met 30 procent. Tot slot was er in 2003 sprake van een opvallend hoge instroom van strafzaken bij de gerechtshoven.

Productie
De verhoogde instroom van zaken is opgevangen met een recordproductie. De rechtspraak handelde in 2003 14 procent meer zaken af dan in het jaar daarvoor. Aangezien de verhoogde afhandeling gelijke voet wist te houden met de verhoogde instroom zijn de voorraden in 2003 niet opgelopen. De rechterlijke organisatie is er zelfs in geslaagd om het afgelopen jaar een deel van de oude achterstanden weg te werken. Vooral de gerechtshoven en de vreemdelingenkamers zijn in staat geweest om zaken die langer op de plank lagen, af te doen. Door deze gezamenlijke inspanning kon worden voorkomen dat de doorlooptijden opliepen.

Financiën
Was de financiële positie van de rechtspraak begin vorig jaar zorgelijk, in de loop van het jaar is de begroting in positieve zin bijgesteld. Hierdoor kreeg de rechtspraak meer financiële armslag en konden er meer nieuwe rechters worden aangesteld. In de laatste twee jaar is het aantal rechters met bijna 17 procent gestegen.

Vertrouwen
Na een periode van daling in de jaren negentig is het vertrouwen van de burger in de rechtspraak de laatste jaren weer licht gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau in 2003. Om transparantie in de werkwijze - en daarmee het vertrouwen in de rechtspraak - te vergroten, wil de Raad voor de rechtspraak de regeling voor rechter-plaatsvervangers veranderen. Uitgangspunt van dit voorstel is dat rechters met een hoofdfunctie buiten de rechterlijke macht slechts tijdelijk benoemd kunnen worden om sterke vergroeiing met de rechterlijke macht te voorkomen.

Veiligheid
In januari 2003 kreeg de rechtspraak op één dag te maken met twee ernstige geweldsincidenten. Deze zwarte woensdag bracht de veiligheidsdiscussie binnen de rechterlijke organisatie in een stroomversnelling. In de meeste gerechten is een verscherpte toegangscontrole ingevoerd. Dat deze controle niet overbodig is, blijkt uit de aanzienlijke hoeveelheden voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt en die bij controle van bezoekers worden aangetroffen.
Bron: persbericht Raad voor de Rechtspraak