Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Planologische ruimte intensieve veehouderijen beperkt door milieudoelstellingen

Gedeputeerde Staten vragen de reconstructiecommissies de milieudoelstellingen nadrukkelijker te betrekken bij de planologische ruimte die de intensieve veehouderij wordt geboden in de toekomstige landbouwontwikkelingsgebieden. Dit om te voorkomen dat een ongewenste ongebreidelde groei van de varkensstapel leidt tot een extra milieubelasting, die de provincie juist wil wegnemen door de reconstructieplannen. Daarnaast zullen nieuw te vormen landbouwlocaties moeten voldoen aan Europese regelgeving op het gebied van natuur en landschap. Dat zeggen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in een eerste reactie op de milieutechnische beoordeling van de concept reconstructieplannen. Gedeputeerde Staten verwachten overigens dat marktontwikkeling, Europese regelgeving, veterinaire en andere aspecten een sterke beperkende invloed zullen hebben op de potentiële groeimogelijkheden voor de intensieve veehouderij.

Bij de herinrichting van het landelijk gebied in Brabant worden gebieden aangewezen waar de intensieve veehouderij zich kan ontwikkelen. Ook worden gebieden aangewezen met veel natuur- en landschapswaarden en woonfuncties, waar geen ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij zijn.
Door milieutechnische voorzieningen te treffen kan de milieuoverlast van varkenshouderijen afnemen en wordt er theoretisch ruimte geboden aan een grotere varkensstapel. Eén van de doelen van de reconstructie is, naast het perspectief bieden aan een duurzame landbouw, immers ook het herstel en beschermen van natuurwaarden. Daarvoor zijn (milieu)normen afgesproken waaraan de provincie Noord-Brabant in de komende jaren wil voldoen. De belangrijkste normen hebben betrekking op de ammoniakuitstoot en de mestverwerking (nitraat). Zolang de hiervoor gestelde doelstellingen niet gehaald worden, is een groei van de varkensstapel uitgesloten.
Gedeputeerde Staten hebben nu aangegeven dat een dergelijke ontwikkeling van de varkenshouderij in Brabant op dit moment onmogelijk is gelet op het streven de ammoniakemissie aanzienlijk te verminderen vóór 2010. Dit om te kunnen voldoen aan Europese richtlijnen. De Europese milieuregelgeving legt sterke beperkingen op aan de omvang van de veestapel.
Gedeputeerde Staten willen een gebalanceerde, duurzame ontwikkeling van de varkenshouderij en hebben daarom de reconstructiecommissies gevraagd de omvang en de ligging van de landbouwontwikkelingsgebieden te bezien in relatie tot de gewenste afstand tot Vogel-, Habitat en Natuurbeschermingswetgebieden en tot woonkernen in verband met mogelijke stankproblematieken.