Gemeente Amsterdam

Gemeente volgt Foodcenter in zijn ontwikkeling
11 mei 2004 - Karen Buschman
Het college van B&W heeft na uitgebreid onderzoek naar het Food Center Amsterdam (FCA) geconcludeerd dat zij de ondernemers van het FCA zal volgen in hun ontwikkeling en in hun initiatieven om het Markthallenterrein te herontwikkelen.

Veel ondernemers van het FCA hebben behoefte aan vernieuwing en uitbreiding; omwonenden ondervinden overlast, zoals geuroverlast van het abattoir en geluidsoverlast van af en aan rijdende vrachtwagens. Door het initiatief bij de ondernemers te laten bestaat de mogelijkheid dat het terrein herontwikkeld wordt zonder dat de gemeente zich enorme kosten op de hals haalt.

Dit betekent dat de gemeente noch het initiatief zal nemen tot verplaatsing van het food center naar een andere locatie, noch de complete vernieuwing van het Markthallenterrein op zich zal nemen. Onderzoek wijst uit dat beide scenario's veel te kostbaar zijn, vooral als gevolg van schadeloosstellingen en uitkoopsommen.

De bedrijven krijgen de zekerheid dat zij tot 2025 op de huidige locatie kunnen blijven. Dat is nodig voor het kunnen doen van nieuwe investeringen. De gemeente zal uitbreiding van de bedrijven op het Markthallenterrein faciliteren. Dit doet zij door in samenwerking met de bedrijven een programma van eisen op te stellen dat de kaders aangeeft waarbinnen uitbreiding mogelijk is. Opbrengsten van een intensiever gebruik van het terrein - bijvoorbeeld door bovenop het FCA bedrijfsruimte te bouwen - zouden gebruikt kunnen worden voor noodzakelijke aanpassingen aan het terrein, zoals wegen en een parkeergarage.

Er wordt een ontwikkelingscoördinator aangesteld die het ontwikkelingsproces van het food center zal ondersteunen.

Mochten sommige bedrijven zelf tot de conclusie komen om naar een andere locatie te willen verhuizen, dan zou op het Markthallenterrein op de lange termijn wellicht ruimte komen voor andere functies, waaronder woningbouw.

Achtergrond
Het Food Center Amsterdam op het Markthallenterrein in Westerpark groeit uit zijn jas. Sinds 2003 heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een modern food center te realiseren op de huidige locatie of op een andere locatie, zoals de Vlothaven of de Minervahaven. Het onderzoek is een aanvulling op de Quick Scan Markthallenterrein (DRO, april 2003) naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad van 28 mei 2003.

Pb-092

© Gemeente Amsterdam