Gemeente Baarn

Ondergrondse vuilopslag bij Sonneveltflats en Eemborg

10-05-2004

Pasje is sleutel voor schone buurt

Overlast door huisvuil en de slordige aanblik nabij de containers bij de Sonneveltflats en Eemborg behoort binnenkort hopelijk tot het verleden. In samenwerking met Eemland Wonen en de politie voert de gemeente vanaf half mei een serie maatregelen uit die moeten leiden tot een beter aanzien van de buurt. Een ervan is de overstap naar een ondergrondse vuilopslag. De ingebruikname hiervan is begin mei.

Aanleiding van de acties is de overlast door het verkeerd aanbieden van (huis)vuil rondom de containers bij de Sonneveltflats. Door over te stappen op ondergrondse vuilopslag hoopt de gemeente deze overlast tegen te gaan. Het gaat hier om een proef welke begin volgend jaar wordt geëvalueerd.

Handhaving
De bewoners van Sonnevelt en van Eemborg hebben een pasje ontvangen, want alleen met een pasje kan het afval in de ondergrondse vuilopslag gestort worden. Zo hopen gemeente, Eemland wonen en politie het illegale storten te kunnen voorkomen. De omgeving van de flats zal wekelijks gecontroleerd worden. Staan er toch zakken of ander vuil bij de containers, dan zal er alles aan gedaan worden om de 'afzender' te achterhalen. Deze ontvangt vervolgens een boete van minimaal 50,= want het onjuist aanbieden van huisvuil is strafbaar.

Op de stroken op de Drakenburgerweg die zijn aangelegd voor de wagens die de containers legen, mag niet worden geparkeerd. Ook hierop wordt streng toegezien.

De ondergrondse containers zijn bedoeld voor huishoudelijk afval. Voor het storten van GFT afval blijven containers staan op of nabij de oude plek.

Informatie
Medio maart is een informatieavond georganiseerd, zodat bewoners in de gelegenheid waren om vragen te stellen. Eind april ontvingen alle bewoners een brief met hierin het pasje, waarmee de zuil kan worden geopend. Het pasje staat per adres geregistreerd en moet bij verhuizing worden ingeleverd bij Eemland wonen. Bij het kwijtraken of niet inleveren betaalt men 25,=. Overigens vraagt de gemeente geen waarborgsom voor het pasje.