Federatie van Ouderverenigingen

Ouderschap en anticonceptie

11 mei 2004

Ouderschap en anticonceptie van mensen met een verstandelijke beperking

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris haar standpunt op het advies Anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap van de Gezondheidsraad uit 2002. Ross heeft zelf uitvoerig informatie ingewonnen in het veld. Het beeld dat geschetst werd is verre van positief, schrijft zij in haar brief. Als verantwoord ouderschap uitsluitend mogelijk is dankzij een ondersteunend netwerk, dan moet een ontmoedigingsbeleid worden gevoerd. Prioriteit heeft inzetten op anticonceptie en op voorlichting over seksualiteit.
De staatssecretaris stelt onder andere voor dat zorgverleners, samen met ouder- en cliëntenverenigingen, protocollen opstellen om te toetsen of de toekomstige ouders inderdaad in staat zijn tot verantwoord ouderschap.

De FvO is van mening dat ouderschap altijd individueel bekeken moet worden. De kinderwens is begrijpelijk, maar het zal erg van de ouders in spé en van hun naaste omgeving afhangen, hoe men hiermee omgaat. Goed en vroegtijdig overleg is belangrijk. Groepsgewijze oplossingen worden afgewezen.