Time : 1:33:20 PM
Date : Wednesday, May 12, 2004
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

Internationale dag van de verpleegkunde: 12 mei 2004

In onze geïndustrialiseerde landen moeten we erover waken dat de forfaitarisering van de gezondheidszorg geen geneeskunde met twee snelheden aanmoedigt.
De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel en dagelijks in contact met alle lagen van de bevolking, wil deze richting niet inslaan.
Dit past duidelijk in de kwaliteitsvisie van de verpleegkundige zorgen en de sociale openheid van het ziekenhuis. Concreet betekent dit dat de verpleging voorrang wenst te geven aan het comfort van de patiënt en zorg wil dragen voor een degelijke informatie, preventie en gezondheidsvoorlichting van alle patiënten, wie ze ook zijn, en dat alles op een gepersonaliseerde manier.

Deze visie krijgt gestalte door allerlei initiatieven die prioritaire doelstellingen zijn in ons verpleegkundig beleid:


1) Comfort van de patiënt
Het nieuwe gebouw van de Kliniek Sint-Jan heeft geen kamers met 4 bedden meer, maar alleen kamers met 2 bedden of 1 bed, ongeacht de financiële situatie van de patiënt. Deze keuze verhoogt niet alleen het comfort van de patiënt, maar vereenvoudigt ook de zorgverlening door het verpleegkundig personeel.


2) Informatie
Vanaf de opname wordt de patiënt onthaald op een persoonlijke en gastvrije manier. De patiënt krijgt informatie van een referentieverpleegkundige, die het dossier kent dat tijdens het hele verblijf wordt opgevolgd. Deze verpleegkundige antwoordt op vragen van de patiënt en treedt op als tussenpersoon in de communicatie naar de andere zorgverleners van de multidisciplinaire equipe. Regelmatig worden groepsinformatiesessies georganiseerd omtrent diverse onderwerpen: prenatale en postnatale begeleiding, borstvoedingsbeleid en hygiëne, preoperatieve en postoperatieve informatiesessies (het programma Joint Care®), de behandeling van vermoeidheid bij patiënten met kanker, ...


3) Preventie
Preventieve raadplegingen over diabetes en voeding door een verpleegkundige-diabeteseducator om de patiënt bij te staan met adviezen in verband met voeding en behandeling.


4) Educatie
Enkele voorbeelden :

- Gezondheidseducatie van personen in een afhankelijkspositie wat betreft hun gezondheidstoestand, hygiëneadvies en preventie van ziekten die een oorzakelijk verband hebben met sociale achterstand.
- Educatie door aan te leren hoe je een zuigeling of een kind verzorgt, dankzij de infrastructuur van moeder/kind kamers, zodat de ouders actief kunnen bijdragen aan de verzorging van hun kind.
- Begeleiding en professionele raadgevingen in het borstvoedingsbeleid.

- Kortom, op alle diensten wordt de actieve betrokkenheid van de patiënten bij het zorgproces van harte aangemoedigd door de overdracht van deskundige uitleg van het verpleegkundig personeel aan patiënten, die daar nood aan hebben. Naast adviezen voor de follow-up is het de bedoeling de autonomie van de patiënt te stimuleren, om een zelfstandig leven te bevorderen na het vertrek uit het ziekenhuis.

De communicatie gebeurt mondeling, of met behulp van audio-visueel materiaal in de taal van de patiënt, zodat daadwerkelijk gecommuniceerd kan worden met alle lagen van de bevolking.

Al deze activiteiten van het verpleegkundig personeel staan garant voor een optimale persoonlijke en geïndividuele zorg op basis van de behoeften van elke patiënt, met een constante verwijzing naar kwaliteit, efficiëntie en welzijn. Tevens zijn deze activiteiten opgenomen in een zorgencharter, waarmee het verpleegkundig personeel van de Kliniek Sint-Jan zich concreet engageert kwaliteitszorgen te verlenen aan alle patiënten. Dit charter hangt op alle verdiepingen van de Kliniek Sint-Jan en is ook te vinden op onze website: www.klstjan.be

CONTACTPERSONEN:
Dhr. Jos OLBRECHTS, Directie Verpleging
Tel: 02/221 90 04
Dhr. Alexandre DESCHUYMERE, Verpleegkundig Coördinator Tel: 02/221 90 44

PERSCONTACTEN:
Mevr. Chantal DE WITTE, Public Relations
Tel: 02/221 94 47
Fax: 02/219 14 92
E-Mail: chdewitte@clstjean.be

Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel

URL: http://www.klstjan.be
http://www.clstjean.be