Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 12 mei 2004

Onderzoek Intermediair naar topsalarissen in non-profitsector, semi-overheid en overheidsbedrijven

Salarissen (semi-)overheid blijven stijgen Essent-directeur Michiel Boersma best verdienende manager

De topsalarissen bij overheidsbedrijven en non-profitinstellingen blijven stijgen, Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair-onderzoek naar salarissen van topmanagers in de non-profitsector, de semi-overheid en bij overheidsbedrijven. De ranglijst wordt aangevoerd door Michiel Boersma, bestuursvoorzitter van stroombedrijf Essent, een bedrijf waarvan de aandelen voor honderd procent in handen zijn van overheidsorganen. Hij verdiende in 2003 naar schatting 850 duizend euro. Naar schatting, omdat Essent in het jaarverslag alleen de totale beloning voor de raad van bestuur vermeldt. Boersma verdient bijna tweeënhalf keer zo veel als Ronald Blom van branchegenoot Eneco. Een opvallende vierde plaats is er voor Peter Kortenhorst van busbedrijf Connexxion, die per week ruim duizend euro meer verdient dan Aad Veenman, zijn collega bij de veel grotere NS.

Maar liefst 44 procent van de topbestuurders zag zijn salaris met meer dan vijf procent stijgen. Sommigen incasseerden in het crisisjaar 2003 een heuse salaris-boost. Ton Verlind van de KRO kreeg er twaalf procent bij en Ludo van Halderen van het Nuon verdiende negentien procent meer dan in 2002. Een enkeling ging erop achteruit. Zo leverde Jo Ritzen van de Universiteit Maastricht zeven procent salaris in.

'Sommige directeuren in de semi-publieke sector willen het beste van twee werelden: ze kijken naar het bedrijfsleven voor de beloningsstructuur, maar behouden de rechtsbescherming die meer behoort bij de publieke sector', reageert minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken op het onderzoek. 'Neem nu de stroomsector: die heeft nu nog niet veel last van de tucht van de markt, maar de top verdient wel hoge inkomens (..) 'Of neem Schiphol. Natuurlijk opereren ze op een internationale markt, maar in Nederland hebben ze toch een monopolie. Ik geloof niet dat ze veel kans maken op een faillissement.' Er is duidelijk een race naar de top aan de gang , zegt D66-Kamerlid Bert Bakker. Dat is het nadeel van openbaarheid. Wie minder verdient, gaat naar zijn raad van toezicht en roept: hé, dat wil ik ook. Hij is geschrokken van sommige stijgingen. Zo n ontwikkeling is natuurlijk in deze tijd van de gekke.

Als er met premie- en belastinggeld wordt gewerkt, is het ministersalaris de norm , vindt minister De Geus. Er kan in de semi-overheid in voorkomende gevallen meer verdiend worden, bijvoorbeeld omdat het afbreukrisico groot is, maar dat moet dan expliciet door een minister worden besloten.'

Hans Dijkstal, die onlangs advies uitbracht over de salarisstructuur van ministers en topambtenaren wil graag vervolgonderzoek doen naar de inkomens van topmanagers van een aantal semi-overheidsinstellingen Er zijn in de publieke sfeer wel erg veel mensen die meer verdienen dan de minister-president.

Het hele artikel, inclusief het overzicht met topsalarissen, staat op onze site www.intermediair.nl

Meer informatie:
Evert de Vos
Tel. 0651530934

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463223
f (023) 5465530
e info@intermediair.nl