College Bescherming Persoonsgegevens


Persbericht
12 mei 2004

Duidelijkheid over privacy van de zieke werknemer

Vandaag wordt de studie De zieke werknemer en privacy gepresenteerd. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) overhandigt het eerste exemplaar van de studie aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het CBP geeft met dit rapport duidelijkheid over de mogelijkheden en grenzen van het uitwisselen van gegevens van de zieke werknemer. Privacyregels staan reïntegratie van de zieke werknemer niet in de weg. Uit de studie blijkt dat betrokken partijen gegevens over de zieke werknemer, die noodzakelijk zijn voor de reïntegratie, mogen uitwisselen. Op basis van de huidige wet- en regelgeving heeft het CBP vuistregels geformuleerd voor de toepassing van de privacyregels op de gegevensuitwisseling rondom de zieke werknemer.

In de praktijk bestaat een toenemende behoefte aan informatie over de zieke werknemer. Het gaat hierbij vaak om informatie over de gezondheid van een werknemer die in een kwetsbare positie zit. In De zieke werknemer en privacy zijn voor alle betrokken partijen: de zieke werknemer (ook als sollicitant), de werkgever, de ondernemingsraad, de arbodienst, het reïntegratiebedrijf, het Uitkeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en de (verzuim)verzekeraar praktische vuistregels opgenomen om een juiste en zorgvuldige omgang met gegevens van de zieke werknemer te kunnen realiseren. Het CBP signaleert tevens een aantal knelpunten in wet- en regelgeving rondom de zieke werknemer. In het gesprek met staatssecretaris Rutte heeft het CBP aangedrongen op nadere invulling van wet- en regelgeving.

Door nieuwe wetgeving is er de afgelopen jaren veel veranderd met betrekking tot de gegevensuitwisseling omtrent de zieke werknemer. Ook bij toekomstige wetgeving, zoals bij de gedeeltelijke private uitvoering van de WAO, benadrukt het CBP het belang van duidelijke regels bij het uitwisselen van gegevens van (zieke) werknemers.

Het CBP zal de studie De Zieke werknemer en privacy, met het oog op veranderende wetgeving, regelmatig actualiseren. De meeste recente versie van het rapport is beschikbaar via www.cbpweb.nl.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde
situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.