Politie Limburg-Zuid

Brommende jeugd blijft hardleers

Heerlen 12-05-2004 - Op dinsdag 11 mei 2004 bekeurde de politie in Hoensbroek 110 brom- en snorfietsrijdende jongeren voor diverse overtredingen. Twee jongens kregen een extra boete van 95 opgelegd omdat zij weigerden de aanwijzingen van de politie op te volgen.

Tussen 13.00 en 21.00 uur voerde de politie de inmiddels gebruikelijke maandelijkse bromfietscontrole uit in Hoensbroek. Twaalf motoragenten plukten de bestuurders van snor- en bromfietsen uit het verkeer en escorteerden hen naar de controleplaats bij het politiebureau in Hoensbroek. Daar voerden 18 personeelsleden van de politie, Koninklijke Marechaussee en de vrijwillige politie de controles uit.

Twee jongens weigerden de aanwijzing om mee te rijden naar het bureau en werden daarom aangehouden omdat zij zich schuldig maakten aan het weigeren een bevel op te volgen. Dat leverde de 17-jarige uit Amstenrade en de 18-jarige uit Hoensbroek een fikse boete op van 95. De 18-jarige Hoensbroekenaar kreeg bovendien een proces-verbaal voor rijden zonder helm en dat zijn brommer opgevoerd was.

In het totaal onderwierp men 135 brommers aan een controle en het resultaat leverde een treurige balans op. Maar liefst 110 bleken in overtreding te zijn. Van deze voertuigen bleken er 60 te zijn opgevoerd. Van 10 stuks waren de remmen niet in orde of remden helemaal niet. Van de 135 bleken maar liefst 28 jongeren geen certificaat te bezitten. Twaalf brommers vertoonden technische gebreken en 4 waren voorzien van een oranje plaatje in plaats van een geel plaatje. Zeven brommers hadden een kale band en bij twee ontbrak de verplichte bel. Vier personen kregen een bon omdat hun voertuig niet verzekerd was en 10 jongelui een bon voor het rijden zonder helm.

Negen scooters nam men in beslag omdat daarbij het vermoeden ontstond dat deze gestolen waren. In 6 gevallen kon men dat inderdaad direct vaststellen en 3 worden nog nader onderzocht.

De ouders van de jongeren wiens voertuigen niet verzekerd, opgevoerd of gestolen bleken te zijn krijgen een brief thuisgestuurd met daarin de informatie over de bevindingen van de politie en de gevaren die het rijden zonder verzekering en met een opgevoerde brommer ook voor hen op kan leveren.

Al met al rechtvaardigt dit resultaat een volgende controle, die de volgende maand op een andere plaats in Heerlen zal worden gehouden.