Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

12 mei 2004

Behandeld


- drs. E.M. Driessen


Kenmerk


- DPV/JP-112/04

Telefoon


- +31 (0)70 3486860


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3484006


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- edo.driessen@minbuza.nl


Betreft


- HLWGAsiel en Migratie


-

Zeer geachte Voorzitter

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG- bijeenkomst van 19 maart 2004.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 19 MAART 2003 TE BRUSSEL

Samenvatting-

De HLWG heeft gesproken met de Global Commission on International Migration (GCIM) van de VN, welke voor een periode van 18 maanden is ingesteld om de wereldwijde migratieproblematiek te bestuderen en in kaart te brengen. Voorts heeft het Voorzitterschap teruggekoppeld over de ontwikkelingen op het gebied van terug- en overname in relatie tot een aantal derde landen. Tenslotte gaf het Voorzitterschap een overzicht van hetgeen is besproken tijdens het migratieseminar tussen de EU en de Latijnsamerikaanse landen te Quito, 4 en 5 maart jl. en zijn de vorderingen besproken op het gebied van het programma voor financiële en technische bijstand aan derde landen op het gebied van asiel en migratie (AENEAS).

Verslag-


1.Global Commission on International Migration

De uitvoerend directeur van de GCIM , Dr. R.K. Jenny, gaf de HLWG een overzicht van het werk van dit gremium. De Commissie is op 1 januari jl. ingesteld voor een periode van 18 maanden en werkt aan een rapport, waarin het fenomeen van wereldwijde migratie aan de orde moet worden gesteld. Hierbij zal de GCIM proberen migratie zo objectief en evenwichtig mogelijk te bekijken. In haar werk zullen naast de demografie, ook ontwikkeling, veiligheid en mensenrechten als aspecten van migratie worden meegenomen. Hierbij wordt de GCIM op verzoek geadviseerd door een kerngroep van momenteel 17 landen, die een raadgevend orgaan vormen. Nederland maakt deel uit van deze kerngroep. Om een zo breed mogelijke visie op het migratiefenomeen te verkrijgen zal de GCIM ook de perspectieven van verschillende regio's bij haar werk betrekken. Zij zal vijf regionale hoorzittingen organiseren in Azië, Noord-Afrika, Europa, Sub-Sahara Afrika en Noord- en Zuid-Amerika, waar regeringen van landen in de genoemde regio's zullen worden uitgenodigd hun visie kenbaar te maken op de wereldwijde migratieproblematiek. Daarnaast zullen ook thematische bijeenkomsten worden georganiseerd om ook de meningen te inventrariseren van andere belangrijke spelers.

Nederland heeft aangegeven ingenomen te zijn met de evenwichtige wijze waarop de GCIM de migratieproblematiek wenst te behandelen. Overige delegaties verwelkomden eveneens de inspanningen van de GCIM. De Europese Commissie verzocht de GCIM in haar werk ook aandacht te besteden aan economische migratie. Hierover is reeds veel informatie beschikbaar, maar deze is veelal tegenstrijdig, aldus de Commissie. Een nieuwe frisse blik op migratie was juist op dit gebied nuttig. Tevens verzocht de Europese Commissie de GCIM drie scenario's voor effecten van migratie op de samenleving te ontwerpen. Deze drie verschillende scenario's zouden de EU kunnen helpen in haar verdere beleidsontwikkeling op dit gebied.


2.Terug- en overname

Het Voorzitterschap gaf een actualisering van de stand van zaken op het gebied van het dossier terug- en overname met betrekking tot een aantal derde landen. Positieve ontwikkeling op dit gebied is de bereidheid van Turkije om onderhandelingen aan te gaan met het doel een terug- en overnameovereenkomst af te sluiten met de EU. Deze bereidheid was op 8 maart door Turkije per brief kenbaar gemaakt. De Commissie deed mededeling van de voortgang van de besprekingen met de Russische Federatie op het gebied van visumverlening en terug- en overname. De Commissie herhaalde dat visumvrijdom voor Russische onderdanen hooguit een perspectief op lange termijn is.


3.EU-Latijns-Amerika migratieseminar te Quito

Het Voorzitterschap gaf een samenvatting van het migratieseminar tussen de EU en de Latijnsamerikaanse landen te Quito, 4 en 5 maart jl. De algemene perceptie van het seminar was zeer positief. Men was vooraf bezorgd geweest vanwege de kritische houding van de Latijnsamerikaanse landen inzake het migratiebeleid van de EU, maar de sfeer bleef in dit opzicht positief. Verschillende delegaties gaven aan ingenomen te zijn met de inzichten die zij tijdens het seminar hadden opgedaan. Inmiddels hadden de Latijnsamerikaanse landen een concept tekst opgesteld voor de migratiepassage voor de EU-Latijns-Amerika-top in Guadalajara. Het Voorzitterschap vroeg de delegaties hierop schriftelijk te reageren. Nederland gaf aan de migratiebijeenkomst in Quito als zeer nuttig te hebben ervaren. Ook vanwege de aanwezigheid vanuit het Caribische gebied, waarvan Aruba en de Nederlandse Antillen immers ook deel uitmaken.


4.Programma voor financiële en technische bijstand aan derde landen op het gebied van asiel en migratie (AENEAS)

De Commissie gaf aan dat de desbetreffende verordening onlangs in het Publicatieblad was verschenen. Nu was de formele basis aanwezig en kon aan de slag worden gegaan met het opstellen van het drie-jaren-programma, alsook het eerste jaarprogramma. Waarschijnlijk zou het beheerscomité eind juni, dan wel begin juli, voor het eerst bijeen kunnen komen. Verschillende delegaties gaven aan verheugd te zijn dat nu meer duidelijkheid bestond over AENEAS, maar dat thans zo snel mogelijk tot implementatie moest worden overgegaan. Op verzoek van de delegaties zegde de Commissie toe met een planning te zullen komen voor het verdere proces rondom de implementatie van het programma. Nederland gaf aan verheugd te zijn dat het programma nu was geformaliseerd en verzocht de Commissie nog voor de zomer de oproep tot het indienen van projectvoorstellen te publiceren.

===