Politie Zaanstreek-waterland


MEI-04
LOC: POLDERS ASSENDELFT EN WESTZAAN

Vaarcontroles in de polders

Gedurende de maanden mei tot en met augustus zullen er elke week vaarcontroles worden gehouden in de binnenwateren van Assendelft en Westzaan. Dit naar aanleiding van vele klachten over te hard varende boten. Deze veroorzaken niet alleen overlast maar ook schade aan walkanten en flora en fauna. Vooral de jeugd maakt zich daaraan nogal eens schuldig. Er is genoeg gewaarschuwd en de politie zal dan ook geen pardon kennen. Bij een overtreding volgt onherroepelijk een boete. Daarom alle zaken nog maar eens op een rij.
In de polders mag nergens harder worden gevaren van 6 km/uur en dat is stapvoets. Overtreding kost minimaal E 30 en wordt duurder naarmate men harder vaart.
Als een boot niet langer is dan 7 m en niet sneller kán varen dan 12 km/uur is er geen leeftijdslimiet en zijn er geen speciale voorzieningen nodig. Kan de boot sneller varen dan 12 km/uur maar niet sneller dan 20 km/uur, dan moet de schipper 16 jaar of ouder zijn.
Kan een boot sneller varen dan 20 km/uur dan is dat voor de wet een snelle motorboot. De schipper moet dan 18 jaar of ouder zijn en :
- een vaarbewijs hebben. Overtreding E 125,-
- een registratiebewijs van de boot hebben. Overtreding E 75,-
- moet een zogenaamde dodemansknop aanwezig zijn. Overtreding E 95,-
- moet een zwemvest voor elke inzittende aanwezig zijn. Overtreding E 20,- per stuk
Waterskiën is op binnenwateren altijd verboden vanwege de toegestane maximumsnelheid. Bij overtreding kan de schipper een boete voor het te hard varen én een boete van E 75,- krijgen voor het waterskien. De waterskier zelf krijgt ook een boete van E 75,-

Tegelijkertijd zal er ook gecontroleerd worden op het vissen.
Voor het vissen in binnenwateren heeft iedereen altijd een visakte nodig en een vergunning van de pachter of visclub. In openbare vaarwateren zoals De Zaan en het Noordzeekanaal is vanaf 15 jaar een sportvisakte nodig. Overtreding kost in beide gevallen E 30,-

14:30 11-MEI-04
LOC: ZAANDIJK, GUISHOF

Verdachte van verkrachting meldt zich bij de politie

In verband met de verkrachting in Volendam in het afgelopen weekend van een 25-jarige vrouw, heeft zich een 32-jarige man uit Volendam bij de politie gemeld. De man wordt in deze zaak als verdachte beschouwd. Hij werd aangehouden, ingesloten en later in verzekering gesteld.

00:22 12-MEI-04
LOC: ZAANDAM, JAN SIJBRANDSTEEG

Verdachte met imitatiekleding aangehouden

Een 25-jarige man uit Zaandam werd door de politie aangehouden wegens het bezit en de handel in imitatiekleding. De man trok de aandacht van surveillerende agenten door op de Wibautstraat in Zaandam een andere auto rechts in te halen en vervolgens met hoge snelheid naar de rotonde bij de Vermiljoenweg te rijden. Toen de man was staande gehouden zagen de agenten een doos met verpakte kleding van dure merken op de voorstoel staan. De man kon geen geloofwaardige verklaring geven omtrent de herkomst en de eigendom van de kleding, waarna hij werd aangehouden. Uit onderzoek is inmiddels gebleken, dat de kleding afkomstig is uit een atelier in Amsterdam, waar imitatiekleding werd gemaakt. De politie Amsterdam-Amstelland heeft gisteren een inval in dit atelier gedaan en het gesloten. Het onderzoek wordt voortgezet.


12:37 12-MEI-04
LOC: REGIO

Waarschuwing voor oplichter

Een nog onbekende man probeert via een als echt ogende brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) van de geadresseerde het nummer van zijn bankrekening en een handtekening te bemachtigen. Met deze gegevens is het eenvoudig een bankrekening leeg te halen.
Dit overkwam een 30-jarige man uit Purmerend. Hij kreeg een brief in een enveloppe met het logo van het CJIB. Ook de brief lijkt bedrieglijk veel op een brief van het CJIB. Daarin stond vermeld, dat de geadresseerde in aanmerking kwam voor teruggave van een eerder opgelegde boete. Daarvoor zou het dan nodig zijn het bankrekeningnummer met een handtekening terug te sturen naar de afzender.
Enig onderzoek leerde al snel, dat het een valse brief betreft. De politie heeft de zaak in onderzoek.
In april heeft een inwoner van Zaandam aangifte gedaan van een soortgelijk feit. Indien er nog andere mensen zijn, die soortgelijke brieven hebben gehad, dan worden zij verzocht dit te melden bij hun wijkbureau met medeneming van de betreffende brief.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-120504


20:30 11-MEI-04
KOOG AAN DE ZAAN, A8

Hardrijder moet rijbewijs inleveren

Tijdens een surveillance met een onopvallende videoauto werd dinsdagavond een 55-jarige man uit Krommenie staande gehouden. Hij reed met zeer hoge snelheid over de A8 in Koog aan de Zaan. De auto had met een gemiddelde snelheid van 157 km per uur met uitschieters van 170 km per uur. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij de snelheidslimiet met meer dan 50 km per uur had overschreden.

10:45-12:00 11-MEI-04
PURMEREND, VERZETSLAAN

Hardrijders aan de kant

Op de Verzetslaan in Purmerend werd dinsdagochtend op snelheid gecontroleerd. Hardrijders werden aan de kant gezet. Acht bestuurders kregen een boete. Zeven van hen reden te hard en één bestuurder droeg geen gordel.

09:00-11:30 11-MEI-04
BEETS, PROVINCIALEWEG N247
43 km per uur te hard
Op de Provincialeweg N247 in Beets werd dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Eén bestuurder reed 43 km per uur te hard. De meeste bestuurders hielden zich overigens keurig aan de snelheid. Terwijl zo'n 700 auto's de controle passeerden, reden slechts enkele tientallen te hard.

15:45-17:55 11-MEI-04
EDAM, PROVINCIALEWEG N244
Bijna niemand te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de N244 (100 km per uur) in Edam reed dinsdagmiddag bijna geen enkele bestuurder te hard. In twee uur tijd werd slechts één keer een te hoge snelheid gemeten (113 km per uur). In totaal passeerden ruim tweeduizend voertuigen de radarauto.

15:50-18:30 11-MEI-04
ILPENDAM, JAAGWEG
56 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg in Ilpendam (80 km per uur) werd dinsdagavond een hoogste snelheid gemeten van 136 km per uur. Het overtredingspercentage bedroeg acht procent.

02:35 12-MEI-04
PURMEREND, A7

Drankrijder

Op de A7 in Purmerend werd in de nacht van dinsdag op woensdag een 46-jarige bestuurder uit Amsterdam aangehouden. De automobilist zat met een slok op (355 ug/l) achter het stuur. Hij had anderhalve keer zoveel drank op als toegestaan. De man kreeg een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Hij kan rekenen op een boete van minimaal E 300. Tussen 01:30 en 02:30 uur werden 20 bestuurders op de A7 op het rijden onder invloed gecontroleerd.


---- --