Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/047wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 047, 12 mei 2004

Reconstructieproces in Gelderland en Overijssel

Leefbaarheid in reconstructiebeleid - een vrouwenzaak?

Vrouwen moeten beter ondersteund worden om een actieve rol te spelen in de inrichting van het landelijk gebied. Maar dat geldt ook voor burgers in het algemeen die hun belangen als bewoners gewaarborgd willen zien en voor meer aandacht voor leefbaarheid in plattelandsbeleid willen pleiten. Dit is een van de aanbevelingen uit het onderzoek Leefbaarheid in reconstructiebeleid: een vrouwenzaak? , dat is uitgevoerd door Bettina Bock, Petra Derkzen en Sofie Joosse van Wageningen Universiteit. Het rapport van dit onderzoek is op 11 mei aangeboden aan mw. R. Bergkamp, directeur generaal bij het ministerie van LNV.

Het onderzoek had als doel om inzicht te krijgen in de deelname van vrouwen aan de ontwikkeling van het reconstructiebeleid en om na te gaan in hoeverre er binnen dat beleid aandacht is voor leefbaarheid en de sociaal-economische effecten van de reconstructie. Ter beantwoording van deze vragen is de situatie vergeleken in de provincies Gelderland en Overijssel. Het aantal vrouwen dat deelneemt in reconstructiecommissies blijkt in beide provincies klein te zijn, rond zestien procent. Een opvallend verschil is dat in Gelderland vrouwelijke burgers na een intensieve lobby hebben weten door te dringen tot de reconstructiecommissies. In Overijssel heeft de provincie zelf van begin af aan veel aandacht geschonken aan leefbaarheid en professionals zijn aangezocht om in de commissies het sociale belang te behartigen. De vrouwen in Gelderland missen de professionele kennis en ervaring, de toegang tot allerlei netwerken én de administratieve ondersteuning om hun rol als belangenbehartiger van bewoners effectief te vervullen.

Analyse van verschillende gebiedsplannen en bijbehorende begrotingen laat zien, dat de reconstructie vooral gaat over vraagstukken van ruimtelijke ordening, landbouw, natuur en milieu. De vraag hoe het platteland een goede woon- en werkomgeving blijft voor vrouwen en mannen, ouderen en jongeren - met de bijbehorende voorzieningen - komt nauwelijks aan bod. Overigens lijkt de werkwijze van de provincie Overijssel - die door de instelling van 'sociale zetels' in de reconstructiecommissies het leefbaarheidsbelang vanaf het begin heeft meegenomen - wel duidelijk effectiever dan de aanpak die in Gelderland is gevolgd.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Equal-project Vrouw zaken, in opdracht van het Gelders Emancipatiebureau Enzovoort en de Vrouwen Alliantie (zie www.vrouwenzaken.net).