Vlaamse overheid

Vlaams Leefmilieuminister Jef Tavernier heeft woensdag een milieubeleidsovereenkomst gesloten met de federatie van elektriciteitsproducenten. De
elektriciteitsproducenten
engageren zich met deze "MBO Elektriciteitssector" tot een spectaculaire beperking van de uitstoot van ozonvormende stoffen. Minister Jef Tavernier omschreef de overeenkomst als "een belangrijke stap". Het doel is om tegen 2013 de uitstoot van zwaveldioxide in de elektriciteitssector te beperken tot amper 2% van het niveau van 1980. De uitstoot van stikstofoxide zal in de elektriciteitssector worden gereduceerd tot 17% in vergelijking met 1980.
"Zo een samenwerkingsovereenkomst biedt niet alleen garanties dat de gestelde milieunormen gehaald worden," zegt minister Jef Tavernier, "het biedt ook meer flexibiliteit aan de sector." Deze nieuwe milieubeleidsovereenkomst kadert in het beleid van de Vlaamse regering om de grensoverschrijdende luchtverontreiniging aan te pakken - een doelstelling die wordt opgelegd door de Europese Unie via de National Emission Ceilingsrichtlijn. Die moet er onder meer voor zorgen dat er minder zwaveloxiden in de lucht vrijkomen. En dat de uitstoot van stikstofoxiden significant daalt. "Maar het belangrijkste doel," zegt minister Tavernier, "is dat we allemaal in een gezond Vlaanderen kunnen leven en werken, en dat onze ouderen en onze kinderen niet iedere zomer binnen moeten blijven omdat er een ongezonde hoeveelheid ozon in de lucht hangt."
Minister Jef Tavernier is in zijn nopjes over de nieuwe overeenkomst met de sector en is er zeker van dat de overeenkomst een schot in de roos wordt. "De vorige milieubeleidsovereenkomst was een groot succes," verklaarde Tavernier. "Ten opzichte van 1980 is de uitstoot van zwaveloxiden vandaag met bijna 70% gedaald. Met de nieuwe overeenkomst zullen we nog beter doen. Tegen 2013 zal de uitstoot van zwaveldioxide nog slechts 2% bedragen in vergelijking met 1980."
Ook voor stikstofoxiden zijn er gelijkaardige vooruitzichten. Dankzij deze overeenkomst zal nog slechts 17% van de stikstofoxiden worden uitgestoten in vergelijking met 1980. Gezien de vooruitgang van de technologie, en de goede resultaten van de vorige overeenkomst, heb ik er het volste vertrouwen in dat we die doelstelling gaan halen."
De milieubeleidsovereenkomst met de elektriciteitssector werd op 23 april 2004 definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Maar voordat ze van kracht kon worden, moest ook de elektriciteitssector instemmen met de nieuwe overeenkomst. Dat is bij deze gebeurd.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---