FNV

Akkoord over prepensioen blijft uit

Het is opnieuw niet gelukt om een akkoord te bereiken over prepensioen en levensloop. Vanochtend vergaderden in Den Haag de voorzitters van vakcentrales en werkgeversorganisaties over de agenda van het voorjaarsoverleg met het kabinet.

FNV-onderhandelaar Agnes Jongerius: 'We zijn het er over eens dat we hier volgende week met het kabinet over gaan praten. Maar over de inhoud heb ik nog steeds geen goed gevoel. Het kabinet zal moeten afstappen van zijn blokkade op uittreden vóór 63,5 jaar. Maar aan die kant zie ik nog geen enkele beweging.'

Op tafel ligt nog steeds een voorstel voor een levensloop-prepensioenregeling van 5 van de 6 organisaties (de voltalllige Stichting van de Arbeid minus VNO). In dat voorstel kunnen werknemers straks sparen voor prepensioen vanaf 62 jaar.

Er komt een regeling voor levensloop, waarin gespaard kan worden voor bijna anderhalf jaar verlof. Dit kan ook worden opgenomen voorafgaand aan het prepensioen.

In sectoren kunnen sociale partners de twee regelingen aan elkaar koppelen, zodat het prepensioen ook als verlof kan worden opgenomen.

Afgelopen maandag steunde de federatieraad van de FNV de inzet van de 5 Star-partijen. Voor de FNV is een belangrijke concessie dat het niet langer gaat om een integrale regeling, waarin mensen zelf kunnen kiezen of ze sparen voor prepensioen of juist levensloop.

Volgende week dinsdag houden sociale partners en het kabinet hun traditionele voorjaarsoverleg. Zonder akkoord over levensloop zijn de afspraken over gematigde loonontwikkeling in 2005 van de baan.

12 mei 2004