FNV

Kinderen zijn boos op hun regering

Veel werkende kinderen voelen zich in de steek gelaten door hun eigen overheid. Dat zegt scholiere Lieke Wissink (17) in FNV e-Magazine over de sfeer tijdens de eerste Kinderconferentie over kinderarbeid in Florence.

Samen met Eline van Westering (16) is Lieke vertegenwoordiger van Nederland tijdens het eerste Kindercongres tegen kinderarbeid.

In het Italiaanse Florence discussiëren honderden kinderen - zowel voormalige kinderarbeiders als activisten - over kinderarbeid.

Lieke: "Veel kinderen hier zijn heel verontwaardigd en boos op hun regeringen, omdat die zoveel geld steken in het leger en in oorlogen in plaats van onderwijs."

Tijdens de conferentie vertellen kinderen over hun ervaringen als kinderarbeider. De 15-jarige Alice uit Ivoorkust vertelde over het werk wat ze deed op een afvalstortplaats. Rafaana (17) uit Cambodja haalde urenlang vissen uit netten.

"De wereld realiseert zich niet hoeveel tapijten er wel niet gemaakt worden door kinderen die worden uitgebuit", zegt de in India geboren Shiv Kumar (10). Hij is naar de conferentie gekomen om de wereld te vertellen dat kinderen van de arbeidsmarkt moeten verdwijnen.

Wereldwijd werken naar schatting zo'n 246 miljoen kinderen fulltime. De paus heeft zich intussen ook tegen kinderarbeid uitgesproken.

Morgen wordt de conferentie afgesloten met een demonstratieve wandeling van alle kinderen door Florence.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.

12 mei 2004