Rabobank Nederland

Rabobank Foundation werpt bescheidenheid van zich af bij start 30-jarig jubileum Rabobank Nederland, 12/05/2004 16:09
---

De Rabobank Foundation heeft vanmiddag haar jubileumjaar geopend met een congres voor honderden Rabobank-managers. De Foundation is al vanaf haar oprichting in 1973 betrokken bij Nederlandse projecten gericht op zwakkere groepen in de samenleving. In het buitenland richt de Foundation in nauwe samenwerking met de lokale bevolking spaar- en kredietcoöperaties op, een samenwerkingsvorm waaruit de Rabobank ruim 100 jaar geleden zelf is ontstaan. Met het opzetten van coöperaties stimuleert de Foundation de financiële zelfredzaamheid van mensen in ontwikkelingslanden. In haar 30-jarig bestaan heeft de Rabobank Foundation 55,5 miljoen besteed aan honderden projecten in 40 landen. In totaal ging ruim 14 miljoen daarvan naar projecten in Nederland.

Op het congres werden de managers vooral geïnformeerd over de binnenlandse projecten van de Rabobank Foundation. Aan de hand van een vijftal actuele thema's, lokale gemeenschapsfondsen, charity management, bestemmingsproducten, sociale firma's en kleine kernen, werd gekeken of er een markt is voor nieuwe bancaire produkten of diensten. Zo krijgen lokale Rabobanken en de Rabobank Foundation steeds vaker verzoeken voor charity management: vermogende klanten die aan een goed doel willen schenken en de bank vragen om te helpen. Eerder op de middag benadrukte de aanwezige HKH Prinses Laurentien dat het onderwerp analfabetisme nog steeds veel aandacht behoeft. De Rabobank Foundation is ook op dit gebied actief en onderstreepte dat door een financiële toezegging en het ambassadeurschap van Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur.

Het jubileumcongres van vandaag was de aftrap voor een jaar vol activiteiten. In de zomer zal een unieke wedstrijd worden georganiseerd waar zowel klanten, leden en (potentiële) medewerkers aan kunnen deelnemen. Later in het jaar mogen de prijswinnaars een werkreis maken naar een project van de Foundation in een ontwikkelingsland, zodat zij zelf kunnen ervaren wat de Foundation daar doet. Er komt er een tentoonstelling en een boek met de presentatie van projecten van de prijswinnaars en handelswaar uit de betreffende landen. In het najaar komt er een TV-programma over de Foundation.

De lokale Rabobanken brengen de fondsen van de Rabobank Foundation bijeen. Zij staan een deel van hun nettowinst af. Rabobank Nederland verdubbelt hun gezamenlijke bijdrage nog eens. De activiteiten van de Foundation sluiten goed aan op de doelstelling van de Commissie Doornbos, die vandaag door minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking is geïnstalleerd. Deze commissie, waarin ook Piet Moerland (lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland) zitting heeft, gaat de mogelijkheden onderzoeken van Nederlandse inzet voor versterking van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden.