D.A.S. NED. RECHTSBIJSTAND

Amsterdam, 12 mei 2004

NMa keurt overname LAR door DAS Rechtsbijstand goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft vandaag haar goedkeuring verleend aan de voorgenomen overname van LAR door branchegenoot DAS Rechtsbijstand. De NMa concludeert na onderzoek van de branche van rechtsbijstandverzekeraars dat door het samengaan van beide partijen géén economische machtspositie ontstaat. Alleen de Belgische Verzekeringskamer moet nu nog haar goedkeuring verlenen.

Nieuw inzicht NMa
Eind vorig jaar in de Monitor Financiële Sector gaf NMa aan dat nader onderzoek nodig is naar de concentratiegraad en toetredingsdrempels binnen de rechtsbijstandbranche. In dit rapport veronderstelt NMa een middelmatig tot hoge concentratiegraad en hoge toetredingsdrempels binnen deze branche. Uit de goedkeuring op de overname en de bijbehorende toelichting lijkt NMa inmiddels in dit geval tot een nieuw inzicht te zijn gekomen. De branche rechtsbijstand kent volgens de NMa twee activiteiten: het aanbieden van schadeverzekeringen en juridische dienstverlening ten behoeve van verzekerden. Beide markten vormen dus geen aparte productmarkt, maar de relevante markt bestaat uit meerdere typen schadeverzekeringen. De veronderstelde drempels voor toetreding zijn dan ook nauwelijks aanwezig. Het gezamenlijk marktaandeel van DAS en LAR is in beide markten minder dan 5%. De NMa concludeert dan ook dat door het samengaan géén economische machtspositie ontstaat.

Het beste uit twee werelden combineren
De voorgenomen overname van LAR Nederland past in de ondernemingsstrategie van DAS. Met de aankoop van LAR Nederland verstevigt DAS haar positie als marktleider op de Nederlandse markt voor rechtsbijstandverzekeringen.

Het huidige LAR-kantoor in Rijswijk wordt de vierde vestiging van DAS in Nederland. De ervaringen van DAS met regionale vestigingen zijn zeer positief. Decentralisatie stelt DAS in staat dicht bij verzekerden en tussenpersonen te opereren.

DAS en LAR zijn overeengekomen dat de merknaam LAR in Nederland verdwijnt. DAS streeft ernaar om bij de integratie van producten en systemen het beste van twee werelden te combineren. LAR Nederland werkt samen met 750 tussenpersonen en 50 gevolmachtigde relaties. De premieomzet van LAR Nederland in 2003 bedroeg 10 miljoen euro. LAR Nederland telt ruim 70 medewerkers, waaronder 30 ervaren juristen. LAR Nederland is deskundig op vrijwel alle rechtsgebieden.

Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 750 medewerkers in dienst, waaronder meer dan 350 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2003 ruim 75.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet in 2003 bedroeg 113,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 7,8 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch en Arnhem.