VNG


VGS en VNG: Vitale coalitie noodzakelijk voor Andere overheid

De Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben vandaag aan de minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BVK) het advies 'De slagvaardige overheid: perspectief op prestatie' aangeboden. Het advies speelt in op het actieprogramma 'Andere overheid' van het rijk en is gericht op gezamenlijke acties op korte termijn. Het schrappen van overbodige regelgeving en overdadige verantwoording kan rekenen op brede steun in de samenleving. Om snel een andere overheid te kunnen maken, is het noodzakelijk gezamenlijk acties te ondernemen.

De VGS en VNG zijn van mening dat het tij nu zeer gunstig is om op korte termijn goed resultaten te boeken. Creativiteit en enthousiasme, zowel bestuurlijk als ambtelijk binnen het Rijk, de provincies en gemeenten zijn noodzakelijk om een andere overheid te realiseren. Hen staat een overheid voor ogen die niet aanstuurt, maar ontwikkelingen in goede banen leidt, van de burgers is en topprestaties levert.

Hiertoe doen de VGS en VNG verschillende voorstellen die het bureaucratische gehalte van de overheid aanmerkelijk kunnen terugdringen. Daarbij wordt uitgegaan van het adagium 'Controle is goed, vertrouwen is beter'. Daarom doen de beide organisaties het voorstel om specifieke uitkeringen en planverplichtingen zoveel mogelijk te schrappen, stroperige procedures in te korten en toe te werken naar slechts één accountantsverplichting.

Het advies kunt u downloaden van www.gemeentesecretaris.nl en www.vng.nl.

Den Haag, 12 mei 2004