VER. AFVALBEDRIJVEN

Klein Molekamp nieuwe voorzitter Vereniging Afvalbedrijven

De leden van de Vereniging Afvalbedrijven hebben met ingang van 1 juli Jan Hendrik Klein Molekamp benoemd tot nieuwe voorzitter van de Vereniging. De Vereniging neemt op dat moment afscheid van interim-voorzitter Hans Dijkstal, die deze functie sinds 2 april 2003 vervult.
Hans Dijkstal kreeg in 2003 de uitdagende taak de fusie tussen de Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV) en Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen (VNAO) naar de Vereniging Afvalbedrijven te stroomlijnen en de nieuwe vereniging zowel naar de leden als naar de buitenwereld een duidelijk gezicht te geven. Nu de nieuwe organisatie een feit is, is voor Dijkstal het moment aangebroken om de voorzittershamer over te dragen aan Jan Hendrik Klein Molekamp die de Vereniging verder inhoud gaat geven. Klein Molekamp is voor een periode van drie jaar benoemd.
Klein Molekamp (1949) geniet in de afvalsector vooral bekendheid door het grote aantal Kamermoties dat zijn naam draagt. Hij begon zijn politieke loopbaan bij de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Van augustus 1994 tot januari 2003 was hij namens de VVD lid van de Tweede Kamer. Daar was hij eerste woordvoerder voor milieu, natuur, energie en water. Daarnaast was hij medewoordvoerder voor sociale en economische zaken. Klein Molekampstudeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vervulde verschillende functies binnen de Kamer van Koophandel Rotterdam.
Op 1 januari 2004 gingen de VNAO en VVAV samen verder als de Vereniging Afvalbedrijven. De afvalbrancheorganisatie behartigt op nationaal en internationaal niveau de belangen van bedrijven die actief zijn in de gehele afvalketen: van inzameling, recycling, hergebruik en rioleringsbeheer tot en met de verwerking van afval. De Vereniging Afvalbedrijven vertegenwoordigt ongeveerde tweederde van de Nederlandse afvalmarkt.
De Vereniging Afvalbedrijven is een gesprekspartner voor verschillende overheden en instanties. Kernpunten in het beleid zijn: meer ruimte voor een nog verdere professionalisering, meer marktwerking in de sector, eerlijke concurrentieverhoudingen in zowel binnen- als buitenland en heldere regelgeving en handhaving. Het Verenigingsbureau is gevestigd in
's-Hertogenbosch.