Gemeente Rotterdam

Nr.60
12 mei 2004

Erasmuspenning voor havenexpert Cees de Keijzer

Het college van b en w heeft een Erasmusspeld toegekend aan Cees de Keijzer (60), senior-beleidsmedewerker van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. De Keijzer is internationaal erkend expert op het gebied van bunkerolie en nautische milieumaatregelen. Hij staat in scheepvaartkringen wereldwijd bekend als 'Mr. Port of Rotterdam'.

Cees de Keijzer kreeg de onderscheiding vandaag uit handen van havenwethouder Van Sluis tijdens een afscheidsreceptie in de Koninklijke roei- en zeilvereniging de Maas. De Keijzer gaat vervroegd met pensioen, al blijft hij nog wel als milieuadviseur aan de Rotterdamse haven verbonden.

Wethouder Van Sluis prees de havenexpert als een uitstekend ambassadeur van de Rotterdamse haven. Verder waren er lovende woorden voor zijn vasthoudende karakter, dat hem de bijnaam 'Archie Bunker' opleverde. Van Sluis: "Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn bemoeienis met bunkerolie, maar ook vanwege zijn karakter. Een kerel uit één stuk, geliefd om zijn dwarse opvattingen. Vasthoudend en kritisch."

Cornelius de Keijzer (21-5-1943) begon zijn carrière bij de Holland Amerika Lijn, nadat hij in 1963 afstudeerde aan de Hogere Zeevaartschool in Rotterdam. Later voer hij voor de Nederlandse Erts Tankers Maatschappij, Vinke & Co en Furness Shipping & Agency. In 1975 koos hij voor een walfunctie. In korte tijd klom hij op tot verkeersleider voor de Europoort bij het Havenbedrijf. In 1991 maakte de praktijkman een overstap naar een beleidsfunctie. Hij hield zich in deze hoedanigheid onder meer bezig met de herstructurering van haventerreinen, maritieme veiligheid en milieu.

De Erasmusspeld wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Noot voor de redactie/