Waterschap Noorderzijlvest


Oponthoud scheepvaart Boterdiep bij sluis Den Deel

In verband met een visserij onderzoek in het Boterdiep bij sluis Den Deel in de periode 26 april tot 30 juni 2004, kan er oponthoud ontstaan voor het scheepvaartverkeer van max. 30 minuten.

Het oponthoud zal plaats vinden tussen 10.00 - 12.00 uur en 13.00 - 16.00 uur. Gelieve de aanwijzingen op te volgen.

Onderzoek vismigratie bij bodemdalingsgemaal Den Deel

Gemalen en stuwen zijn grote obstakels in de trekroutes van vissen. Om die reden worden tegenwoordig in deze kunstwerken voorzieningen aangebracht om de optrek van vis in stand te houden. Zo is het in het Boterdiep (halfweg Onderdendam en Middelstum) het gebouwde bodemdalingsgemaal Den Deel voorzien van een vissluis.

visvangst met fuik In de praktijk is gebleken dat de trek van schubvis slechts in teleurstellende mate via deze vissluis plaatsvindt. Om dit te verbeteren is het waterschap Noorderzijlvest, in samenwerking met de Commissie Bodemdaling en de Hengelsportfederatie Groningen - Drenthe, in april een proef gestart om te onderzoeken of de naast het gemaal gelegen scheepvaartsluis mogelijkheden biedt voor vismigratie. Daartoe wordt tot half juni een aantal experimenten met de schutvoorzieningen gedaan.

resultaat van een meetsessie Als de resultaten hiervan positief uitpakken, zal worden bekeken hoe de gevonden oplossingen permanent kunnen worden gemaakt zonder dat deze hinder geven voor de bemaling en de scheepvaart.
De resultaten kunnen ook worden gebruikt voor het ontwerpen van vismigratie-voorzieningen bij de andere bodemdalingsgemalen.