Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 132 MvG
Datum: 12 mei 2004

Drieendertig kandidaten burgemeesterschap Dantumadeel

Bij Commissaris van de Koningin Ed Nijpels hebben zich 33 kandidaten gemeld voor het burgemeesterschap van Dantumadeel: 29 mannen en 4 vrouwen.

Een paar feiten op een rij :

Van de 33 sollicitanten zijn er acht lid van het CDA, vijf van de VVD, drie van de PvdA, één van D66, één van GroenLinks, drie van de ChristenUnie en één van de FNP. Van elf kandidaten is een eventueel lidmaatschap van een politieke partij onbekend.

Twaalf kandidaten hebben al ervaring als (oud)wethouder en twee kandidaten als (oud)gemeentesecretaris. Verder hebben 19 sollicitanten een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond.

Zeven kandidaat burgemeesters zijn ouder dan 50 jaar. Negen kandidaten zijn tussen de 50 en 55 jaar oud. Evenzoveel kandidaten, negen, zijn tussen de 45 en 50 jaar. Zeven sollicitanten zijn tussen de 40 en 45 jaar en één kandidaat is jonger dan 40 jaar.

CdK Nijpels maakt de komende week een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Dantumadeel. In de regel zijn dat zes tot acht personen. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Vervolgens doet de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad verslag van haar bevindingen en beveelt ze twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de aanbeveling openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.

---- --