Gemeente Den Haag

mei 2004
Zorgtraject voor verslaafde straatprostituees tippelzone (12 mei)

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met een plan van aanpak integrale zorg voor verslaafde straatprostituees met een legale status. Dit plan moet voorzien in een humaan alternatief voor de prostituees van de tippelzone. Het plan hangt samen met de voorgenomen sluiting van de tippelzone in 2005.

Op de tippelzone werken op jaarbasis circa 100 tot 150 verslaafde prostituees, waarvan 40 vrouwen tot de vaste kern behoren. Om deze groep na sluiting van de tippelzone de gewenste humane aanpak te kunnen bieden, is het noodzakelijk om zorg op meerdere leefgebieden aan te bieden. De verslaafde prostituees zijn vaak (tijdelijk) dakloos, verslaafd aan meerdere middelen, hebben psychische problemen en geen regulier inkomen.

Het plan van aanpak bestaat uit een voortraject en een vervolgtraject. Allereerst moeten de betrokken prostituees worden bereikt en begeleid naar de zorg. Sinds november 2003 zijn hulpverleners van de Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees (SHOP) al bezig met het actief benaderen en volgen van de vrouwen op straat. Op deze wijze blijft de groep vrouwen in zicht. In het najaar van 2004 wordt er vanaf 02.00 uur 's nachts een laagdrempelige inloopvoorziening geopend voor de eerste levensbehoeften (zoals voeding en douches) en voor gezondheidszorg in de vorm van een medisch spreekuur. Deze inloop wordt gecombineerd met slaapopvang op één locatie. Deze voorzieningen behoren tot het voortraject.

In het vervolgtraject kunnen de vrouwen een stabieler leven gaan leiden in een 24-uurs opvangvoorziening met verdere hulpverlening. Dit vervolgtraject krijgt naar verwachting vorm in 2005. Het verblijf in de 24-uurs opvang biedt de nodige rust en de mogelijkheid om een volgende stap te zetten in de zorg. Parnassia, psycho-medisch centrum gaat daarvoor specifieke producten ontwikkelen die zijn afgestemd op deze doelgroep. Een andere stap in het zorgtraject is het opzetten van begeleid wonenprojecten, dagactiviteiten en uittreedprojecten. Deze projecten krijgen ook in 2005 verder vorm.

Het zorgtraject is een pilotproject. Na 2005 wordt gekeken welk vervolg het project krijgt.