Gemeente Dalfsen

12-05-2004

Prestatieafspraken woningbouw

Dalfsen - In december 2002 heeft de gemeenteraad de Beleidsnota wonen van de gemeente Dalfsen vastgesteld. Een van de uitvoeringsmaatregelen in deze nota was te komen tot prestatieafspraken met de woningstichtingen. Na regelmatig en intensief overleg met beide woningstichtingen zijn er een aantal zakelijke afspraken gemaakt die gelden tot en met het jaar 2007.

Op woensdag 12 mei zijn de prestatieafspraken door de gemeente en de woningstichtingen VechtHorst en de Veste ondertekend. Hierin zijn ondermeer afspraken gemaakt over het verkoopbeleid van bestaande huurwoningen, realisatie van sociale nieuwbouw en afspraken omtrent het bevorderen van de leefbaarheid binnen de gemeente.

De partijen willen 50% van de totale nieuwbouw in uitbreidingsgebieden realiseren voor de sociale huur- en koopsector. Daarnaast zijn er een groot aantal inbreidingsprojecten, waarbij zij zich samen inspannen om huurwoningen te realiseren.

Het mag duidelijk zijn dat dit gaat om een bijzonder grote opgave, waar alle partijen zich voor inzetten. De afspraken zijn noodzakelijk om deze opgave te verwezenlijken en nodig om in de toekomst de juiste woningen aan de belangrijkste doelgroepen in de sociale sector aan te kunnen bieden.

Daarnaast zijn er op 12 mei ook twee andere overeenkomsten getekend, te weten een overeenkomst tussen beide woningstichtingen en tussen de woningstichtingen en een projectontwikkelaar. De eerste overeenkomst heeft betrekking op afspraken voor een matchingregeling tussen woonstichting VechtHorst en de woningstichting de Veste over een verdeling van bouw van sociale huur- en koopwoningen. Hierbij zullen de sociale koopwoningen, en de huurwoningen in Lemelerveld gebouwd worden door de Veste. VechtHorst zal de totale productie van alle overige huurwoningen in de gemeente Dalfsen realiseren. Om de bouw van deze huurwoningen mogelijk te maken zal de Veste een deel van de tekorten hierop voor haar rekening nemen.

In de tweede overeenkomst zijn afspraken tussen de woningstichtingen en Hardal BV (Van Dijk Bouw uit Hardenberg en bouwbedrijf Bongers te Dalfsen) over de bouwproductie in De Gerner Marke betreffende 50 vrije sector woningen en 200 sociale huur- en koopwoningen in opdracht van VechtHorst en/of de Veste.